időjárás -1°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Űrbéli gasztro: űrmissziókhoz készült ételkülönlegességek versenyeznek

Forrás: MTI
2021.11.16. 14:32 2021.11.16. 15:59
Űrbéli gasztro: űrmissziókhoz készült ételkülönlegességek versenyeznek

Hosszú távú űrmisszióknak kifejlesztett élelmiszereket díjaztak az amerikai (NASA) és a kanadai űrhivatal (CSA) által meghirdetett versenyen – számolt be az MTI.

A világ minden tájáról mintegy 180 pályázat érkezett a Deep Space Food Challenge elnevezésű versenyre. A NASA és a CSA 28 győztest hirdetett ki hétfőn egy előre rögzített műsorban.

A pályázóktól olyan úttörő élelmiszerötleteket vártak, amelyek minimális ráfordítást igényelnek, de biztonságos, tápláló és ízletes ennivalót biztosítanak a hosszú távú űrmissziókhoz.

A győztesek között volt a németországi Electric Cow-csapat, amely mikroorganizmusok és a 3D-nyomtatás felhasználásával készített ételt szén-dioxidból. A massachusettsi Deep Space Entomoculture csapat olyan húsfélét talált ki, amit szárított és tartósított rovarsejtekből készítenének, melyeket az űrbe szállítva szuszpenziós bioreaktorban újra aktiválnak. A brazil LTCOP nevű csapat pedig az eper és a tánia, a Délkelet-Brazíliában népszerű növény termesztését javasolta a hosszú távú űrmissziókra.

A túlnyomórészt pénzjutalomban részesült 18 amerikai és 10 nemzetközi győztes meghívást kapott a verseny második részére.

Bill Nelson, a NASA vezetője elmondta, hogy a versenyben a hosszabb küldetéseket tartották szem előtt. Nelson szerint a NASA-nak olyan élelmiszerekre van szüksége, amelyek például a Mars-küldetések megvalósításában segíthetnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: deepspacefoodchallenge.org)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.