Űrbéli gasztro: űrmissziókhoz készült ételkülönlegességek versenyeznek
Forrás: MTI 2021.11.16. 14:32 2021.11.16. 15:59
Hosszú távú űrmisszióknak kifejlesztett élelmiszereket díjaztak az amerikai (NASA) és a kanadai űrhivatal (CSA) által meghirdetett versenyen – számolt be az MTI.
A győztesek között volt a németországi Electric Cow-csapat, amely mikroorganizmusok és a 3D-nyomtatás felhasználásával készített ételt szén-dioxidból. A massachusettsi Deep Space Entomoculture csapat olyan húsfélét talált ki, amit szárított és tartósított rovarsejtekből készítenének, melyeket az űrbe szállítva szuszpenziós bioreaktorban újra aktiválnak. A brazil LTCOP nevű csapat pedig az eper és a tánia, a Délkelet-Brazíliában népszerű növény termesztését javasolta a hosszú távú űrmissziókra.
A túlnyomórészt pénzjutalomban részesült 18 amerikai és 10 nemzetközi győztes meghívást kapott a verseny második részére.
Bill Nelson, a NASA vezetője elmondta, hogy a versenyben a hosszabb küldetéseket tartották szem előtt. Nelson szerint a NASA-nak olyan élelmiszerekre van szüksége, amelyek például a Mars-küldetések megvalósításában segíthetnek.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: deepspacefoodchallenge.org)