Vajdahunyad, a Várak királya

„Vajda-Hunyad vára a legszebb középkori műemlék a hazában” – írta róla Arányi Lajos.

Balázs D. Attila
2021. 11. 17. 8:00
Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néha kérdezik tőlem, hogy gyűjtőként mi is a tulajdonképpeni szakterületem. Több mint tíz évnyi kutatómunka távlatából, általában rávágom, hogy a Kárpát-medence. Ám, ha belemélyedek gyűjteményembe, akkor mégis találok néhány olyan témát, ami – néha megmagyarázhatatlan okból – erőteljesebben közel áll hozzám. Az egyik ilyen az erdélyi Vajdahunyad várkastélya. Minden évben gyarapodik kollekcióm néhány olyan képeslappal, amin ez a mesés, és amúgy világhírű középkori magyar erősség szerepel más-más szemszögből, más-más korból.

Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye

Ez az 1904-ben Budapestre feladott lap teljes valójában mutatja be a Hunyadiak fészkét, a Várak királyát, amelyet a magyar történelem nagyjai laktak. „Vajda-Hunyad vára a legszebb középkori műemlék a hazában” – írta róla Arányi Lajos, aki a 19. században többször is kiégett vár restaurálását elsőként indítványozta a Monarchia idején.

A hatalmas eszmei és anyagi értékű magyar történelmi épületegyüttes 1920-ban került Romániához. Azóta nem egyszer hivatkoztak rá úgy az erdélyi magyar hírlapok, mint a román történelemhamisítás egyik „fellegvárára”, ahol a magyar múltat gyakran elhallgatják, megmásítják.

Az Időutazás a magyar múltba 40. részében az első aradi gyártású magyar autóbusszal találkozhatunk.

A sorozat további epizódjait ITT tekintheti meg.

Borítókép: 1904-ben egy nap alatt megtette az utat Vajdahunyadtól Budapestig ez a lap. (Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.