Nem volt ideje sütni az ünnepekre? Segítünk!

Sütemények nélkül elképzelhetetlen a karácsony. De milyen édesség készüljön az ünnepre? A Mindmegette gyűjteményeivel segítünk az ötletelésben, és a receptek mellett videón is megmutatjuk, milyen egyszerűen készíthetők el a karácsonyi finomságok.

Forrás: Mindmegette.hu2021. 12. 23. 11:02
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsony előtti időszakban szinte mindenkiben felmerül a kérdés: mit süssek az ünnepekre? Szerencsére a választék olyan széles, hogy mindenki ízlése, kedve és ideje szerint válogathat. Ötlettárunkban az elmaradhatatlan bejglitől kezdve a megunhatatlan zserbón át mindent megtalál. Jó szemezgetést kívánunk!

8 KARÁCSONYI DESSZERT, AMINEK LEHETETLEN ELLENÁLLNI

A karácsonyi fogások koronáját az ünnepi desszertek jelentik. Egy omlós aprósüti, a nagyiféle diós sütemény, vagy a lágy krémmel töltött torta után garantáltan senkiben nem marad hiányérzet. A Mindmegette csapata összeszedett nyolc karácsonyi desszertet, amelyekből ízelítőt mutatunk. A teljes válogatást – receptvideókkal együtt – megtalálja a Mindmegette.hu cikkében!

 

Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

  • 5 db tojás
  • 1 csipet só
  • 25 dkg porcukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl langyos víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor

A krémhez:

  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 4 cl rum vagy rumaroma
  • 1 csomag puncsízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • étcsoki

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A méteres süti elkészítéséhez első lépésként a tojásokat szétválasztjuk.
  2. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, fokozatosan hozzáöntjük az olajat és vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. A tésztát elfelezzük, az egyik adagba elkeverjük a kakaót. A masszát két kivajazott őzgerincformába öntjük és 165 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. A krémhez a porcukrot habosra keverjük a puha vajjal és a rummal. A pudingot a csomagoláson található előírás szerint tejjel felfőzzük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a vajat.
  6. A tésztákat ujjnyi vastagra vágjuk és felváltva, egy fehér, egy barna, összeragasztjuk a puncsos krémmel.
  7. Az étcsokit vagy tortabevonót vízgőz felett kevés olajjal vagy vajjal megolvasztjuk, és bevonjuk vele a süteményt. Hideg helyre tesszük, és ha megdermedt a csoki a tetején, ferdén felszeleteljük.

 

9 CSODAFINOM MENTES KARÁCSONYI SÜTI

Laktóz-, tejfehérje vagy gluténérzékeny van a családban, vagy vegán, esetleg paleo étrendet követ? Kipróbált karácsonyi süteményreceptekkel kedveskedhet azon vendégeinek, akik valamilyen érzékenységgel küzdenek vagy speciális étrendet követnek, hogy a legszebb ünnepen se kelljen lemondaniuk az édes finomságokról. A mentes receptek gyűjteményét megtekintheti a Mindmegette.hu cikkében.

 

Mézeskalács gluténmentesen

HOZZÁVALÓK:

A mézeskalácshoz:

  • 30 dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg tápiókakeményítő
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 17 dkg porcukor
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 0,75 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 dkg laktózmentes vaj
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál méz

A sütéshez:

  • 1 db tojás

A habhoz:

  • 1 db tojásfehérje
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 teáskanálcitromlé

A díszítéshez:

  • francia drazsé

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A gluténmentes mézeskalács elkészítéséhez először a zabpehelylisztet, a tápiókakeményítőt és a szódabikarbónát egy tálban alaposan összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a fűszereket, majd ezeket is jól elkeverjük a liszttel.
  3. A vajat kockákra vágjuk, és jól elmorzsoljuk a lisztes keverékben.
  4. Végül hozzáadjuk a tojásokat és a mézet, majd sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. (Ha száraznak érezzük, hozzáüthetünk még egy tojást vagy adhatunk hozzá kevés mézet.)
  5. Két részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni. (Amivel nem dolgozunk, azt visszatesszük a tálba, és letakarjuk.)
  6. A munkalapot megszórjuk zabpehelyliszttel, hogy nyújtás közben ne ragadjon le a tészta, majd kinyújtjuk körülbelül 3-4 mm vékonyra. Ezután sütikiszúróval kiszaggatjuk. A kimaradt tésztát hozzágyúrjuk a másik feléhez, nyújtjuk, szaggatjuk.
  7. Az kiszaggatott mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük tojással, hogy szép fényesek legyenek, és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 7-8 perc alatt készre sütjük.
  8. Miután megsültek, a tepsin hagyjuk őket néhány percig, majd egy tálcára tesszük. Ilyenkor még nagyon puhák, vigyázzunk, hogy ne tegyük őket egyenletlen felületre, mert akkor úgy hűlnek ki, és ferdék maradnak.
  9. Miután kihűltek a mézeskalácsok, kicsit visszakeményednek, de néhány óra elteltével ismét megpuhulnak.
  10. A tojáshabhoz a fehérjét egy alaposan kitisztított keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, majd robotgéppel nagyon kemény habot verünk belőle. Az a jó, ha a keverőt kivéve, a hab „megáll”.
  11. Ezután habzsákba töltjük, és ízlés vagy a fantáziánk szerint díszíthetjük is a mézeskalácsokat. Félretesszük, és hagyjuk, hogy a hab teljesen megszáradjon a sütiken.
  12. Dobozba zárva hetekig tárolhatjuk, ha egyáltalán marad belőle.

 

A 12 LEGJOBB KARÁCSONYI SÜTEMÉNYRECEPT VIDEÓN

Önben is felmerült a kérdés: mit süssek az ünnepekre? Nos, szerencsére a választék olyan széles, hogy mindenki ízlése, kedve és ideje szerint válogathat. A Mindmegette.hu cikke bemutatja a legfinomabb karácsonyi sütemények receptjeit, a videókat követve készíthet kuglófot, aprósüteményeket, kelt kalácsot, gyümölcskenyeret, pohárkrémet.

 

Repedésmentes bejgli sok-sok töltelékkel, diósan és mákosan

HOZZÁVALÓK:

A tésztához (3 rúdhoz):

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1,2 dl tej
  • 1,2 dkg élesztő

A diós töltelékhez (egy rúdhoz):

  • 11 dkg dió
  • 8 dkg cukor
  • 0,55 dl víz
  • 0,5 dkg mazsola
  • csipet só
  • csipet fahéj
  • 1 kávéskanál vaníliás cukor
  • egyharmad db citrom héja

A mákos töltelékhez (1 db rúdhoz):

  • 11 dkg mák
  • 8 dkg cukor
  • 0,55 dl víz
  • 0,5 dkg mazsola
  • csipet só
  • csipet fahéj
  • 1 kávéskanál vaníliás cukor
  • egyharmad db citrom héja

A kenéshez:

  • 1db tojás

ELKÉSZÍTÉS:

A bejgli tésztájának elkészítése:

  1. A tejet langyosítjuk testhőmérsékletűre, majd a cukorral és élesztővel elkeverjük és hagyjuk húsz percig, hogy elszaporodjanak az élesztőgombák a tejben.
  2. A lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tojássárgáját és simára dolgozzuk.

A mákos/diós töltelék elkészítése:

  1. A diót/mákot ledaráljuk, a többi hozzávalót erős lángon felforraljuk, majd hozzáadjuk.
  2. Öt percig erős lángon főzzük, majd levesszük a tűzről.

A bejgli elkészítése:

  1. 3 db 25 dkg-os tésztára és 3-szor 25 dkg-os töltelékekre osztjuk a hozzávalóinkat.
  2. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a töltelékekkel és felcsavarjuk.
  3. Tojással lekenjük, a diósra egész diókat helyezünk díszítésnek, majd tíz perc pihentetés után hurkapálcikával megszúrjuk hat-hét helyen egészen az aljáig.
  4. Éjszakára fedetlenül hűtőbe tesszük, hogy a tojás megszáradjon rajta és szép márványos legyen az elkészült bejglink.
  5. Másnap 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt készre sütjük.
  6. Ha kihűlt, folpackba csavarjuk és szobahőmérsékleten kettő, de akár három hétig is tárolhatjuk.

 

A 12 LEGOMLÓSABB KARÁCSONYI APRÓSÜTEMÉNY

Mutatósak, illatosak, omlósak, könnyen elkészíthetők, és jól záródó dobozokban sokáig elállnak. Készítsen karácsonyi aprósüteményeket, amiket selyempapírral bélelt díszdobozokban akár el is ajándékozhat! Következzen a Mindmegette.hu cikkének 12 legomlósabb, legfinomabb, topkedvenc karácsonyi süteményéből egy ízelítő!

 

Vaníliás hókifli

HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg darált mandula
  • 15 dkg vaj
  • 3 dkg vaníliás porcukor

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, ha egyből nem sütjük ki.
  2. A hókifli tésztából kis darabokat csípünk le, azokból gömböket készítünk, majd nudlikat formázunk belőle és kifli formára igazítjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük mindet, és 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt megsütjük, amíg egy kicsi színt nem kapnak a kiflik végei.
  4. A kisült kifliket még melegen a vaníliás porcukorba forgatjuk.

 

A 7 LEGJOBB EHETŐ KARÁCSONYI DEKOR

Ha idén saját kezűleg készítené a karácsonyi dekoráció egy részét, válassza az ehető változatokat! Mindenki imádja az ehető adventi kalendáriumot és koszorút, az asztaldíszt és a karácsonyfadíszt. A Mindmegette csapata most összegyűjtötte a legmutatósabb ehető dekorokat, amelyeket mindenképpen érdemes elkészíteni az ünnepi időszakban – ezek közül mutatunk egy kedvcsinálót.

 

Habkarika

HOZZÁVALÓK:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dkg étkezési keményítő

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A habkarika elkészítéséhez a szoba-hőmérsékletű, precízen szétválasztott tojásfehérjéket lazán felverjük.
  2. Hozzáadjuk a cukrot és citromlevet, majd nagyon kemény, csillogó habbá verjük. Akkor jó, ha már stabilan megtartja az alakját.
  3. Óvatosan beleszitáljuk a porcukrot a keményítővel és spatulával, alulról felfele, körkörös mozdulatokkal finoman a masszához keverjük.
  4. A spatula segítségével a habmasszát nyomózsákba töltjük, és szabályos karikákat nyomunk belőle egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. A tepsit 90 fok körüli sütőbe toljuk, majd kb. 1,5–3 órát szárítjuk (annyit, hogy megszilárduljon). A szárítási idő méretfüggő.
  6. A habcsókokat a sütőben hagyjuk kihűlni, és utána óvatosan leszedjük mindet a sütőpapírról.

Örömteli sütést, főzést, karácsonyi készülődést kívánunk mindenkinek!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.