A karácsony előtti időszakban szinte mindenkiben felmerül a kérdés: mit süssek az ünnepekre? Szerencsére a választék olyan széles, hogy mindenki ízlése, kedve és ideje szerint válogathat. Ötlettárunkban az elmaradhatatlan bejglitől kezdve a megunhatatlan zserbón át mindent megtalál. Jó szemezgetést kívánunk!
8 KARÁCSONYI DESSZERT, AMINEK LEHETETLEN ELLENÁLLNI
A karácsonyi fogások koronáját az ünnepi desszertek jelentik. Egy omlós aprósüti, a nagyiféle diós sütemény, vagy a lágy krémmel töltött torta után garantáltan senkiben nem marad hiányérzet. A Mindmegette csapata összeszedett nyolc karácsonyi desszertet, amelyekből ízelítőt mutatunk. A teljes válogatást – receptvideókkal együtt – megtalálja a Mindmegette.hu cikkében!
Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 5 db tojás
- 1 csipet só
- 25 dkg porcukor
- 1 dl olaj
- 1 dl langyos víz
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
A krémhez:
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 4 cl rum vagy rumaroma
- 1 csomag puncsízű pudingpor
- 5 dl tej
- étcsoki
ELKÉSZÍTÉS:
- A méteres süti elkészítéséhez első lépésként a tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, fokozatosan hozzáöntjük az olajat és vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A tésztát elfelezzük, az egyik adagba elkeverjük a kakaót. A masszát két kivajazott őzgerincformába öntjük és 165 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A krémhez a porcukrot habosra keverjük a puha vajjal és a rummal. A pudingot a csomagoláson található előírás szerint tejjel felfőzzük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a vajat.
- A tésztákat ujjnyi vastagra vágjuk és felváltva, egy fehér, egy barna, összeragasztjuk a puncsos krémmel.
- Az étcsokit vagy tortabevonót vízgőz felett kevés olajjal vagy vajjal megolvasztjuk, és bevonjuk vele a süteményt. Hideg helyre tesszük, és ha megdermedt a csoki a tetején, ferdén felszeleteljük.
9 CSODAFINOM MENTES KARÁCSONYI SÜTI
Laktóz-, tejfehérje vagy gluténérzékeny van a családban, vagy vegán, esetleg paleo étrendet követ? Kipróbált karácsonyi süteményreceptekkel kedveskedhet azon vendégeinek, akik valamilyen érzékenységgel küzdenek vagy speciális étrendet követnek, hogy a legszebb ünnepen se kelljen lemondaniuk az édes finomságokról. A mentes receptek gyűjteményét megtekintheti a Mindmegette.hu cikkében.
Mézeskalács gluténmentesen
HOZZÁVALÓK:
A mézeskalácshoz:
- 30 dkg zabpehelyliszt
- 10 dkg tápiókakeményítő
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 17 dkg porcukor
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 0,75 teáskanál őrölt fahéj
- 3 dkg laktózmentes vaj
- 3 db tojás
- 2 evőkanál méz
A sütéshez:
- 1 db tojás
A habhoz:
- 1 db tojásfehérje
- 12,5 dkg porcukor
- 1 teáskanálcitromlé
A díszítéshez:
- francia drazsé
ELKÉSZÍTÉS:
- A gluténmentes mézeskalács elkészítéséhez először a zabpehelylisztet, a tápiókakeményítőt és a szódabikarbónát egy tálban alaposan összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a fűszereket, majd ezeket is jól elkeverjük a liszttel.
- A vajat kockákra vágjuk, és jól elmorzsoljuk a lisztes keverékben.
- Végül hozzáadjuk a tojásokat és a mézet, majd sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. (Ha száraznak érezzük, hozzáüthetünk még egy tojást vagy adhatunk hozzá kevés mézet.)
- Két részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni. (Amivel nem dolgozunk, azt visszatesszük a tálba, és letakarjuk.)
- A munkalapot megszórjuk zabpehelyliszttel, hogy nyújtás közben ne ragadjon le a tészta, majd kinyújtjuk körülbelül 3-4 mm vékonyra. Ezután sütikiszúróval kiszaggatjuk. A kimaradt tésztát hozzágyúrjuk a másik feléhez, nyújtjuk, szaggatjuk.
- Az kiszaggatott mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük tojással, hogy szép fényesek legyenek, és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 7-8 perc alatt készre sütjük.
- Miután megsültek, a tepsin hagyjuk őket néhány percig, majd egy tálcára tesszük. Ilyenkor még nagyon puhák, vigyázzunk, hogy ne tegyük őket egyenletlen felületre, mert akkor úgy hűlnek ki, és ferdék maradnak.
- Miután kihűltek a mézeskalácsok, kicsit visszakeményednek, de néhány óra elteltével ismét megpuhulnak.
- A tojáshabhoz a fehérjét egy alaposan kitisztított keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, majd robotgéppel nagyon kemény habot verünk belőle. Az a jó, ha a keverőt kivéve, a hab „megáll”.
- Ezután habzsákba töltjük, és ízlés vagy a fantáziánk szerint díszíthetjük is a mézeskalácsokat. Félretesszük, és hagyjuk, hogy a hab teljesen megszáradjon a sütiken.
- Dobozba zárva hetekig tárolhatjuk, ha egyáltalán marad belőle.
A 12 LEGJOBB KARÁCSONYI SÜTEMÉNYRECEPT VIDEÓN
Önben is felmerült a kérdés: mit süssek az ünnepekre? Nos, szerencsére a választék olyan széles, hogy mindenki ízlése, kedve és ideje szerint válogathat. A Mindmegette.hu cikke bemutatja a legfinomabb karácsonyi sütemények receptjeit, a videókat követve készíthet kuglófot, aprósüteményeket, kelt kalácsot, gyümölcskenyeret, pohárkrémet.
Repedésmentes bejgli sok-sok töltelékkel, diósan és mákosan
HOZZÁVALÓK:
A tésztához (3 rúdhoz):
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1,2 dl tej
- 1,2 dkg élesztő
A diós töltelékhez (egy rúdhoz):
- 11 dkg dió
- 8 dkg cukor
- 0,55 dl víz
- 0,5 dkg mazsola
- csipet só
- csipet fahéj
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- egyharmad db citrom héja
A mákos töltelékhez (1 db rúdhoz):
- 11 dkg mák
- 8 dkg cukor
- 0,55 dl víz
- 0,5 dkg mazsola
- csipet só
- csipet fahéj
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- egyharmad db citrom héja
A kenéshez:
- 1db tojás
ELKÉSZÍTÉS:
A bejgli tésztájának elkészítése:
- A tejet langyosítjuk testhőmérsékletűre, majd a cukorral és élesztővel elkeverjük és hagyjuk húsz percig, hogy elszaporodjanak az élesztőgombák a tejben.
- A lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tojássárgáját és simára dolgozzuk.
A mákos/diós töltelék elkészítése:
- A diót/mákot ledaráljuk, a többi hozzávalót erős lángon felforraljuk, majd hozzáadjuk.
- Öt percig erős lángon főzzük, majd levesszük a tűzről.
A bejgli elkészítése:
- 3 db 25 dkg-os tésztára és 3-szor 25 dkg-os töltelékekre osztjuk a hozzávalóinkat.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a töltelékekkel és felcsavarjuk.
- Tojással lekenjük, a diósra egész diókat helyezünk díszítésnek, majd tíz perc pihentetés után hurkapálcikával megszúrjuk hat-hét helyen egészen az aljáig.
- Éjszakára fedetlenül hűtőbe tesszük, hogy a tojás megszáradjon rajta és szép márványos legyen az elkészült bejglink.
- Másnap 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, folpackba csavarjuk és szobahőmérsékleten kettő, de akár három hétig is tárolhatjuk.
A 12 LEGOMLÓSABB KARÁCSONYI APRÓSÜTEMÉNY
Mutatósak, illatosak, omlósak, könnyen elkészíthetők, és jól záródó dobozokban sokáig elállnak. Készítsen karácsonyi aprósüteményeket, amiket selyempapírral bélelt díszdobozokban akár el is ajándékozhat! Következzen a Mindmegette.hu cikkének 12 legomlósabb, legfinomabb, topkedvenc karácsonyi süteményéből egy ízelítő!
Vaníliás hókifli
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg liszt
- 7 dkg darált mandula
- 15 dkg vaj
- 3 dkg vaníliás porcukor
ELKÉSZÍTÉS:
- A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, ha egyből nem sütjük ki.
- A hókifli tésztából kis darabokat csípünk le, azokból gömböket készítünk, majd nudlikat formázunk belőle és kifli formára igazítjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük mindet, és 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt megsütjük, amíg egy kicsi színt nem kapnak a kiflik végei.
- A kisült kifliket még melegen a vaníliás porcukorba forgatjuk.
A 7 LEGJOBB EHETŐ KARÁCSONYI DEKOR
Ha idén saját kezűleg készítené a karácsonyi dekoráció egy részét, válassza az ehető változatokat! Mindenki imádja az ehető adventi kalendáriumot és koszorút, az asztaldíszt és a karácsonyfadíszt. A Mindmegette csapata most összegyűjtötte a legmutatósabb ehető dekorokat, amelyeket mindenképpen érdemes elkészíteni az ünnepi időszakban – ezek közül mutatunk egy kedvcsinálót.
Habkarika
HOZZÁVALÓK:
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál citromlé
- 15 dkg porcukor
- 2 dkg étkezési keményítő
ELKÉSZÍTÉS:
- A habkarika elkészítéséhez a szoba-hőmérsékletű, precízen szétválasztott tojásfehérjéket lazán felverjük.
- Hozzáadjuk a cukrot és citromlevet, majd nagyon kemény, csillogó habbá verjük. Akkor jó, ha már stabilan megtartja az alakját.
- Óvatosan beleszitáljuk a porcukrot a keményítővel és spatulával, alulról felfele, körkörös mozdulatokkal finoman a masszához keverjük.
- A spatula segítségével a habmasszát nyomózsákba töltjük, és szabályos karikákat nyomunk belőle egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe.
- A tepsit 90 fok körüli sütőbe toljuk, majd kb. 1,5–3 órát szárítjuk (annyit, hogy megszilárduljon). A szárítási idő méretfüggő.
- A habcsókokat a sütőben hagyjuk kihűlni, és utána óvatosan leszedjük mindet a sütőpapírról.
Örömteli sütést, főzést, karácsonyi készülődést kívánunk mindenkinek!
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)