Józsa Judit, a neves korondi származású kerámiaművész és művészettörténész révén került hozzám ez az érdekes zágoni képeslap. A székely falvak mindennapjait megörökítő lapok önmagukban is fontos helyet foglalnak el a gyűjtők és a kutatók szívében, ám ez a felvétel másért is különleges.
Régi karácsonyok a keleti végeken
A zágoni református templom környékét ábrázoló „levelező-lap” szenteste napján kelt útra 1912. december 24-én.

A zágoni református templom környékét ábrázoló „levelező-lap”, amelyen a falu apraja és nagyja is képviseltetve van, épp szenteste napján kelt útra 1912. december 24-én.
109 éves üzenete is természetesen ünnepi jellegű:
Édes Annuska néni! Boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk az egész családnak! Mama ünnep után be fog menni látogatásukra…
A címzésben szereplő nagyságos asszony egy bizonyos Förder Sándorné, Józsa Juditnak pedig megígértem, hogy kiderítem, ki is lehetett ez a brassói hölgy.
Kutatásaim alapján örömmel jelentem: Förder Anna úrnő minden bizonyossággal az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) egyik brassói ős-tagjának volt a kedves felesége, aki vélhetően gyakran kísérte el férjét a vadregényes Kárpátkanyarba vagy épp a brassói Cenk-hegyre.

Förder Sándor úr képeslaphagyatéka is igazolja az erdélyi turistamúltat, s ezt tovább bizonyítandó, neve megjelenik a legendás turistaegyesület kiskirálykői menedékházáról szóló 1903-as beszámolóban is:
A tervet az épülethez Fellner Lajos M. Á. V.-mérnök, az osztály akkori alelnöke készítette, aki kivitele érdekében Orbán Ferencz elnök mellett Förder Sándor pénztárnokkal együtt a legnagyobb tevékenységet fejtette ki.
Milyen érdekes, hogy utóbbi két magyarhoni időutazásunk is menedékházakról szólt, a dobogókőiről és a réviről. Mintha egyre csak közeledtünk volna e múltidéző cikkekkel a betlehemi menedék misztériumához.
Az Időutazás a magyar múltba soron következő, 51. részében Győr előtt tisztelgünk királyi városi rangra emelésének 750. évfordulóján.
A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.
Borítókép: Zágon, református templom. A képeslap Szőts Albert felvétele nyomán készült a Divald cég eperjesi műintézetében (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.

Jó hír érkezett a sajtimádóknak, ezt olvassák el!
A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Gyárfás Tamás-interjú: Portik csőbe akart húzni – új bizonyíték került elő

„Remény és kezdet” – magyar püspök is reagált az új pápa hírére

Húsz évesen padlót fogott, kilátástalan helyzetben a születésnapos Lisztes Krisztián

Veszélyes párost keres a rendőrség

Most bánhatja igazán a Liverpool, hogy lecserélte Szoboszlait a legfontosabb meccsen

Színt vallott Ursula von der Leyen embere: az EU már azt tervezi, hogyan duplázza meg az Ukrajnának küldött fegyvereket – 80 milliárd euró az új szám

Pikk Bayerrel és Dezsével – Kinek az embere Gyurcsány? + videó

Öt tapasztalt játékos kikerült a magyar kézilabda-válogatott keretéből

Ezúttal a dráma elmaradt, a Manchester United egy lépésre a BL-től

Kuzmányi István: Úgy beszélt, mintha Budapesten lett volna

Ezek voltak Gyurcsány Ferenc legmegdöbbentőbb videói

Magyar Péter már a földön feküdt, amikor még egyet rúgtak bele a sajátjai
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.

Jó hír érkezett a sajtimádóknak, ezt olvassák el!
A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással.