Dobogókői távlatok

Szép színes képeslapunk még a nagy országcsonkítás előtt jelent meg 1911-ben.

Balázs D. Attila
2021. 12. 19. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szentendre-Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsáról, Dobogókőről különösen szép kilátás nyílik a Dunakanyarra, de tiszta időben régi határhegységünk, a Tátra sziluettje is kivehető innen. A Dobogókővel szemközt, a Duna túlpartján fekvő Börzsönyre is tátrai sors várt, mert a féktelen étvágyú, új északi szörnyállam, Csehszlovákia be akarta kebelezni ezt a hegységünket is. Sőt, területi követeléseik alapján Esztergom, Vác és Miskolc vonalában húzódott volna a csehszlovák–magyar határ, tehát a Mátra és a Bükk sem úszta volna meg, hogy fel ne szabdalják. Mindez végül nem történt meg, ám Dobogókő 1920-ban a nagy ország közepéről egyszeriben az új kis ország peremére került.

Szép színes képeslapunk még a nagy országcsonkítás előtt jelent meg 1911-ben, kiadója pedig maga a Magyar Turista Egyesület. A felvételen látható emeletes kőház is e szervezet kezdeményezésére készült el 1906-ban 42 hálóhellyel, állandó gondnok működtette konyhával, étteremmel. A hely maga volt a kis ős-turistaparadicsom! A menedékház az egyesület első elnökéről, a magyar turistaság úttörőjéről, a híres fizikus-báróról,  Eötvös Lorándról kapta a nevét.

Törökbálintra küldött 110 esztendős képeslapunk hátlapját egy kisebb turistacsoport is aláírta.

Dobogókő ma is turisztikai központ és nemzeti zarándokhely, ahol számtalan meditációra alkalmas helyszín található. Itt halad keresztül az Országos Kéktúra és a Mária út, illetve a Magyar Zarándokút is. A legendás menedékház pedig ma is áll, őrzi a régi turisták, a nagy elődök emlékét, akik még az integer ország tájait kémlelték innen, 700 méter magasból a „tenger felszíne fölött”.

Az Időutazás a magyar múltba 49. részében Erdély sziklakapujához rándulunk ki egy 1940-es évekbeli fotólap segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

 

Borítókép: A dobogókői báró Eötvös Loránd menedékház 1911-ben (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.