Ez a mozgalmas régi képeslap tíz évvel azelőtt látott napvilágot, hogy Sopronból burgenlandi „fővárost” akartak volna faragni az osztrákok. 1921-ben mindent meg is tettek, hogy Sopront megadásra kényszerítsék, s ezáltal leválasszák a magyar haza testéről. De a polgárok nem adták olyan könnyen magukat, ahogy a Rongyos Gárda sem.
A százéves soproni felkiáltójel
Ez a mozgalmas régi képeslap tíz évvel azelőtt látott napvilágot, hogy Sopronból burgenlandi „fővárost” akartak volna faragni az osztrákok.

Az épp száz éve, 1921. december 14–16. között rendezett soproni népszavazás végül kimondta: 7107 szótöbbséggel magyarok maradtunk! A felerészt németajkú hajdani szabad királyi város 72,8 százalékkal Magyarország mellett döntött. Mint a Sopron a népszavazás idején 1921–1922 című album írja: Karácsony vigíliáján már óriásplakátok hirdették, hogy Sopron visszakerül Szent István koronája alá. Az új Ausztria olyannyira nem számított erre a végeredményre, hogy el sem akarta fogadni azt, ám végül meghátrált. Hogyne hátrált volt meg, hiszen így is egy vadonatúj tartománnyal, a tőlünk ellopott, általa kitalált Burgenlanddal gyarapodott.
De szeretett volna Sopronná válni Szatmárnémeti, Nagyvárad, Arad, Szabadka, Csáktornya vagy Dunaszerdahely! – hogy csak a trianoni határhoz közeli elcsatolt városokat említsem. Ám a visszatérés esélye nekik nem adatott meg. A soproni Tűzoltótorony ellenben e városainknak is örök jelképpé, felkiáltójellé vált: kedvező történelmi helyzetben a leghatározottabb módon kell fellépni a haza területi integritásáért.
Az Időutazás a magyar múltba 48. részében Dobogókőre röpülünk el a Magyar Turista Egyesület egy 110 éve kiadott képeslapja segítségével.
A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.
Borítókép: A kétnyelvű feliratokkal tűzdelt soproni várkerület 1910 táján (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Elképesztő, így néz ki a dubaji virsli, mutatjuk!
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.

Lehullt a lepel, ő főz majd Jennifer Lopeznek Budapesten
A 42 Restaurant séfje, Koppány Levente gondoskodik majd Jennifer Lopez és csapatának étkezéséről budapesti tartózkodása alatt.

Hatalmas titok derült ki a bodzáról, ezt biztos nem tudta róla
A bodza sokak kedvenc szörpféléje, de méz, zselé, lekvár, sőt pálinka is készíthető belőle.

Mutatjuk a bundás kenyér döbbenetes titkát
Gondolták volna, hogy a legnépszerűbb receptek közé tartoznak a Mindmegettén a különféle bundás kenyerek?
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség

Most kiderül, Zelenszkijnek a fotel vagy a tűzszünet a fontosabb

Kiadták a figyelmeztetést: ne küldj több SMS-t, különben...

Végre Trump is megszólalt az orosz bombázók ukrán megsemmisítéséről

Eddig titkolta Törőcsik Franciska, most végre megmutatta: a rajongók szóhoz sem jutottak!

Egy vérfürdő után benyújtotta lemondását az ukrán szárazföldi erők parancsnoka

Orosz válasz: ballisztikus csapás Ukrajnára

Ezek az ételek jobban károsíthatják a májadat, mint az alkohol

Döbbenetes, mit vittek el Münchenből a PSG vandál szurkolói a BL-döntő után + videó

A Fradi megkezdte a bevásárlást a magyar játékosokból – Lisztes Krisztián is hazatérhet

Ukrajna légicsapása globális kockázatokat rejt

Eldőlt, Orbán Viktor lesz 2026 után is a miniszterelnök újabb négy évre
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Elképesztő, így néz ki a dubaji virsli, mutatjuk!
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.

Lehullt a lepel, ő főz majd Jennifer Lopeznek Budapesten
A 42 Restaurant séfje, Koppány Levente gondoskodik majd Jennifer Lopez és csapatának étkezéséről budapesti tartózkodása alatt.

Hatalmas titok derült ki a bodzáról, ezt biztos nem tudta róla
A bodza sokak kedvenc szörpféléje, de méz, zselé, lekvár, sőt pálinka is készíthető belőle.

Mutatjuk a bundás kenyér döbbenetes titkát
Gondolták volna, hogy a legnépszerűbb receptek közé tartoznak a Mindmegettén a különféle bundás kenyerek?