Bronzkori kardot találtak Szlovákiában

Bronzkori kardot találtak véletlenül a Vág folyó medrében Galgócnál, a Nagyszombati régióban – jelentette be honlapján a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal.

Forrás: MTI2022. 01. 08. 9:01
Nagykanizsa, 2021. január 27. A Nagykanizsai Polgármesteri Hivatal által közreadott képen a mintegy 1200 éves, a Zala megyei Murakeresztúr határában decemberben elõkerült Karoling kori kard a nagykanizsai múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2021. január 27-én. MTI/Nagykanizsai Polgármesteri Hivatal/Kovács Krisztián Fotó: Nagykanizsai Polgármesteri Hivatal/Kovács Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 26 centiméter hosszú, 150 gramm súlyú fém rövid kardra (vagy hosszú tőrre) egy helyi lakos bukkant még tavaly nyáron, amikor erősen leapadt a folyó vízszintje. 

Miközben a kardlap kiváló állapotban konzerválódott, a szerves anyagból készült markolat teljesen elbomlott, csak a kardon található szegecsek utalnak a létére.

Hasonló rövid kardokat a Duna-medence térségében találtak több helyen Dél-Németországtól a Vajdaságig.

– Ezek a kardok a Közép-Európát a középső bronzkorban uraló halomsíros kultúrára jellemzők, vagyis mintegy 3600 évesek – közölte a Pamiatkový úrad Slovenskej republiky (PÚSR). 

Korábban hasonló fegyver került elő – egyéb bronzkori tárgyakkal együtt – Méhiből, a Besztercebányai régióból is.

Galgócon is találtak már – ugyancsak véletlenül – 2017-ben egy ősi, mintegy négyezer éves tőrt egy grillparti alkalmával, amelyet a Vág folyó mentén rendeztek. Az igen jó állapotú penge 24,5 centiméter hosszú, súlya 320 gramm. Felső részébe motívumokat metszettek, és három lyuk van rajta, hogy a pengét nyélbe lehessen fogni.

A 2017-ben talált nyeles tőr a közép-európai bronzkor kezdetén, mintegy négyezer éve létező Unetice-kultúrához köthető, ez a kultúra a mai Szlovákia és Csehország területén létezett, és nevét onnan kapta, hogy a közép-csehországi Únetice település térségében bukkantak a kultúra legjellemzőbb régészeti leleteire.

Az első fémkardok a kora bronzkor kezdetén jelentek meg Közép-Európában, nagy valószínűséggel a hosszú bronztőrökből fejlődtek ki.Galgócon a helyi lakosok az elmúlt években már több véletlenül talált régészeti leletet is beszolgáltattak.

Borítókép: A nagykanizsai polgármesteri hivatal által közreadott képen a mintegy 1200 éves, a Zala megyei Murakeresztúr határában decemberben előkerült Karoling-kori kard a nagykanizsai múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2021. január 27-én (Fotó: MTI/nagykanizsai polgármesteri hivatal/Kovács Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.