időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Közel ötezermilliárd tonna jég olvadt el a utóbbi húsz évben Grönlandon

Forrás: Mediaworks
2022.02.05. 18:14 2022.02.05. 18:49
Közel ötezermilliárd tonna jég olvadt el a utóbbi húsz évben Grönlandon

Az elmúlt húsz évben 4700 milliárd tonna (vagy köbkilométer) jeget veszített el a grönlandi jégtakaró, önmagában 1,2 centiméterrel emelve meg a világtengerek szintjét – közölte a Polar Portal, a dán sarkkutató intézetek ernyőszervezete – olvasható a Duol.hu-n.

– A mérések 2002. áprilisi kezdete óta Grönlandon elolvadt jég elegendő lenne arra, hogy fél méter magas vízzel borítsa be az Egyesült Államok egész területét – tették hozzá.

A Grace amerikai–német műholdprogram adataira támaszkodó jelentés szerint a dán fennhatóság alá tartozó szigeten különösen gyorsan olvad a part menti jégtakaró, főképp a nyugati partvidéken.

A kutatási eredményeket január végén közlő amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Jeges-tenger felmelegedésére vezeti vissza a grönlandi part menti jég olvadását. A legfrissebb tudományos elemzések szerint az Északi-sarki óceánnak is nevezett tenger a világátlagnál háromszor-négyszer gyorsabban melegszik.

A NASA vizsgálatai szerint a grönlandi gleccserek jelenleg hatszor-hétszer gyorsabban húzódnak vissza, mint 25 évvel ezelőtt.

A grönlandi jég olvadása a fő felelős a világtengerek szintjének emelkedéséért. Klímakutatók szerint a grönlandi jégtakaró annyi fagyott vizet tartalmaz, amennyi több mint hét méterrel emelhetné meg a tengerszintet.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Grönland (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.