Több száz éves aranybányára bukkantak Szlovákiában

Középkori aranybányákat fedeztek fel Szlovákiában. A Malá Magura dombjainál újonnan felfedezett emlékek és régészeti leletek megerősítették azt, amit a szakértők korábban csak feltételeztek: valóban létezett aranybányászat Tuzinánál − olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 02. 18. 10:39
null
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új leletek igazolják a kutatók korábbi feltételezését: a középkorban aranybányászat folyt a szlovákiai Tuzinánál, azaz Kovácspalotánál – írja a National Geographic a The Slovak Spectator cikkére hivatkozva.  A környező települések esetében már korábban sikerült megtalálni a bányászat nyomait.

A prievidzai (privigyei) Felső-Nyitrai Múzeum szerint Tuzina térségében legalább két nagy bányakomplexum működött, a maradványok egy, a Tuzsinka patak feletti lejtőn helyezkednek el. A mai Trencséni kerület ezen részén a XIV. század végén csúcsosodott az aranyláz, Tuzinát is ekkor alapították német bányászok.

Abban az időben a térség a Magyar Királysághoz tartozott.

A nagyobb komplexum két alagútból és több feltáró gödörből áll, a struktúrák jelentősen megváltoztatták a tájat. A vermek egy részét ma fák takarják. A régészek az egykor itt dolgozók szerszámait is megtalálták, több bizonyítékot mégis a kisebb, egy alagútból és egy gödörből álló helyszín nyújtott, ahol különféle tárgyakat fedeztek fel.

A lelőhelyre egy fémdetektoros keresés alkalmával találtak rá, de az amatőr régészet ezen módja illegális Szlovákiában. Az érintett végül egy közvetítő révén adta át a tárgyakat a múzeumnak.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Tuzina (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.