Új leletek igazolják a kutatók korábbi feltételezését: a középkorban aranybányászat folyt a szlovákiai Tuzinánál, azaz Kovácspalotánál – írja a National Geographic a The Slovak Spectator cikkére hivatkozva. A környező települések esetében már korábban sikerült megtalálni a bányászat nyomait.
Több száz éves aranybányára bukkantak Szlovákiában
Középkori aranybányákat fedeztek fel Szlovákiában. A Malá Magura dombjainál újonnan felfedezett emlékek és régészeti leletek megerősítették azt, amit a szakértők korábban csak feltételeztek: valóban létezett aranybányászat Tuzinánál − olvasható a Híradó.hu cikkében.

A prievidzai (privigyei) Felső-Nyitrai Múzeum szerint Tuzina térségében legalább két nagy bányakomplexum működött, a maradványok egy, a Tuzsinka patak feletti lejtőn helyezkednek el. A mai Trencséni kerület ezen részén a XIV. század végén csúcsosodott az aranyláz, Tuzinát is ekkor alapították német bányászok.
Abban az időben a térség a Magyar Királysághoz tartozott.
A nagyobb komplexum két alagútból és több feltáró gödörből áll, a struktúrák jelentősen megváltoztatták a tájat. A vermek egy részét ma fák takarják. A régészek az egykor itt dolgozók szerszámait is megtalálták, több bizonyítékot mégis a kisebb, egy alagútból és egy gödörből álló helyszín nyújtott, ahol különféle tárgyakat fedeztek fel.
A lelőhelyre egy fémdetektoros keresés alkalmával találtak rá, de az amatőr régészet ezen módja illegális Szlovákiában. Az érintett végül egy közvetítő révén adta át a tárgyakat a múzeumnak.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Tuzina (Fotó: Flickr)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Kiadták a figyelmeztetést, heves zivatarok csapnak le csütörtökön

Guardiola lépése miatt egykori klubjánál foghatják a fejüket

Kitálalt társa a Házasság első látásra Maricájáról, ezért tűnt el a reality sztárja?

Óriási balhé a Fradinál: az edző a kispadra lökte az üvöltöző játékosát + videó

„Nem találok szavakat... Nyugodj békében!” – Gyászol Hosszú Katinka

A jövőben csak így vásárolhatunk ingatlant az országban – új szereplők is elővásárlási jogot kaptak

Itt a jelentés Ruszin-Szendi Romulusz kettős játszmájáról

Diéta koplalás nélkül: így fogyj le a 30-30-30-as módszerrel

Valóra vált rémálom, amit a fiatal lánnyal műveltek a borsodi buszon

Maga Zelenszkij volt az, aki elárulta Magyar Péter titkát

Még csak 20 éves voltál, mint én, előtted volt az élet! – így búcsúztatják a tragikus autóbalesetben elhunyt lányt

Kulturált esti kocogásra indult a vaddisznócsalád a Balatonnál + videó
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.