Különleges aranypénzt találtak Somogyban

Nagyon ritka római kori aranypénzre bukkantak a Rippl-Rónai Múzeum munkatársai ez év elején Somogy megyében – tájékoztatta az intézmény csütörtökön közleményben az MTI-t.

Forrás: MTI2022. 02. 04. 13:39
null
Milánó, 2018. szeptember 10. Ókori aranypénzt mutatnak be egy milánói sajtóértekezleten 2018. szeptember 10-én. A késõi császárság korából származó több száz aranyérmét egy szokatlan formájú szappankõ edényben egy comói színházépület bontása közben találták meg. (MTI/EPA/Matteo Bazzi) Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták: a Volusianus császár által a 3. század közepén veretett jó állapotú érme egy múzeumbarát önkéntesekkel felderített új régészeti lelőhelyen került elő.

Az aranypénz 5,62 gramm súlyú, előlapján a császár szakállas, sugárkoronás portréja, a hátlapján Libertas, a szabadság megszemélyesítője látható – tették hozzá.

Volusianus 251 novembere és 253 augusztusa körül uralkodott, a császárt 22 éves korában saját katonái gyilkolták meg.

Római kori aranypénzek nem gyakran kerülnek elő, Volusianus érméi ritkának számítanak – jelezte a múzeum, hozzátéve, hogy numizmatikai gyűjteményében eddig mindössze egy római kori aranypénz volt.

Borítókép: Ókori aranypénzt mutatnak be egy milánói sajtóértekezleten 2018. szeptember 10-én (MTI/EPA/Matteo Bazzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.