Feléled a régi Beregszász

Igen komoly megtiszteltetés érte az időutazót a minap.

Balázs D. Attila
2022. 05. 11. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen komoly megtiszteltetés érte az időutazót a minap: a Patrióták elnöke megfilmesíttette a trianoni emlékévre megjelent Elrabolt Hungária albumunkat. A www.regimagyarorszag.hu oldalról elérhető 100 kisfilmben a modern technika egyenként megelevenítette az 1920 előtti magyar világ képeslapjait, amelyek a kötet gerincét adják. Ezzel új szintre jutott a nagy magyar időutazás, amivel talán még közelebb hoztuk a ma emberéhez a békeidők hazai életérzését. Azt a kort, amikor a Kárpát-medencében még általános rend, gazdasági jólét és biztonságérzet honolt.

A száz „mozgó képeslap” közül egy 1913-ban feladott beregszászi lap elevenedik meg most itt a tisztelt olvasók előtt, a kárpátaljai helyzetre való tekintettel. Láthatják, ahogy az Árpád utcai felvételbe egyszeriben csak begurítja ősbiciklijét varázslatos módon két őskerékpáros, két jó kedélyű sporttárs. Hogy vajon miről beszélgethetnek a zsibongó utcán? Bizonyára a tekervényes jövőről.

Az Elrabolt Hungáriában az egyik legmagyarabb kárpátaljai városról szóló rész Az ukrán polip szorításában címet viseli. Amikor e cím született, még 2020-at írtunk…

Isten óvd meg Beregszászt és Kárpátalját is!

Az Időutazás a magyar múltba 90. részében – Horvátország túlérzékenységét lehiggasztandó – a régi Cirkvenicára kanyarodunk egy Turulos magyar királyi postabélyeg segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Beregszász, Árpád utca. A „Haladás” kiadása. 1913-as feladású képeslap (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.