időjárás -1°C Mária 2023. december 8.
logo

Több száz tűzoltót riasztottak a mecseki tűzhöz, bocsánatot kért az elkövető

Forrás: Bama/Mediaworks
2022.08.19. 12:01 2022.08.19. 12:46
Több száz tűzoltót riasztottak a mecseki tűzhöz, bocsánatot kért az elkövető

Három ház teljesen leégett, három gázpalack felrobbant – írja a Baranya megyei hírportál, a Bama.hu.

Nem sérült meg senki abban a tűzben, amelyik csütörtök délután lobbant fel és terjedt tovább Pécs külvárosában. Hét épület károsodott, három ház teljesen leégett, három gázpalack felrobbant a nyugati városrészben, a Mecsekoldalban.

Az Akó dűlőben, vélhetően szabadtéri égetés nyomán lobbant fel a tűz, amely gyorsan tovább terjedt, és mintegy nyolc hektáron pusztított, írta a csütörtök délutáni tűzestről a katasztrófavédelem. A tüzet végül késő estére sikerült megfékeznie száztizenhat hivatásos és hetvenkét önkéntes tűzoltónak, valamint harmincnyolc közreműködőnek, köztük a honvédség háromfős helikopter-személyzetének.

A helyszínre negyvenhat jármű, köztük a honvédségi helikopter vonult, a beavatkozást vezetési törzs irányította. A területet a tűzoltók nehezen tudták megközelíteni, végül este negyed kilenc után körülhatárolták a tüzet. Két ház lakója nem térhetett vissza otthonába, a harmadik, teljesen kiégett házban nem él senki életvitelszerűen. A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást kezdett, szemlebizottság alakult.

Drón adta meg a GPS-koordinátákat a helikopternek

Látkép a honvédelmi tűzoltó helikopterből (Fotó: Honvédelem.hu) 

A hőkamerás drónnak itt is fontos szerepe volt. A helyszínre érkező honvédségi helikopter, amely Orfűről hozta a vizet, a drón által meghatározott GPS-koordináta területre öntötte a vizet, így sikerült megakadályozni, hogy a fenyvesek felé, illetve a lakóövezet felé terjedjen a tűz. A honvédségi helikopter legalább ötször fordult, és egy forduló alatt 10 köbméter vizet szállított. 

Egy gázpalack felrobbant az egyik épületben.

Mint kiderült, a tüzet valószínűleg egy vagy két helyi lakó okozta, akik gaz vagy szemétégetés céljából raktak tüzet a kertben, amit őrizetlenül hagytak egy időre, így rövid időn belül meg is történt a baj. Ők értesítették a hatóságokat is. A Bama információi szerint a rendőrség vizsgálja az ügyet.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: tűz a Mecsekoldalban (Fotó: Bama/Mediaworks/Löffler Péter)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.