2025-től száz forintot ér egy visszaváltott műanyag flakon vagy aludoboz Ausztriában

Ausztriában évente ötvenezer tonna, azaz 2,5 milliárd műanyagflakon- és fémdobozhulladék keletkezik, nagy része – alkalmas rendszer hiányában – a természetben végzi.

Forrás: Origo.hu2022. 09. 10. 9:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriában 2025-től visszaválthatók lesznek a műanyag flakonok és italos alumíniumdobozok, amiket 25 eurócentes betétdíj illet majd – jelentette be Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter Bécsben. Bár vannak érdekességek a rendszerben – olvasható az Origó cikkében.

A miniszter elmondta, hogy a 25 centes (kb. 100 forint) betétdíj „ösztönző hatással lehet” a fogyasztóknak. 

Ezzel a környezetet is védjük, és szorgalmazzuk a műanyag flakonok és (fém)dobozok szakszerű újrahasznosítását

– mondta.

A 2025-től érvénybe lépő rendszer minden alumíniumdobozra és minden olyan műanyag flakonra érvényes lesz, aminek az űrtartalma legalább 0,1 liter és legfeljebb 3 liter, de a 25 centes betétdíj csak akkor illeti meg a vevőt, ha a visszaváltandó terméket forgalmazzák abban az üzletben, ahol visszaváltani kívánja a flakont vagy fémdobozt. A szóban forgó termékeket a kisebb közértekben emellett csak kereskedelmi mennyiségben lehet majd visszaváltani. 

Higiéniai okokból kivételt képeznek a tejtermékek és tejes italok csomagolásai.

A betétdíj bevezetése már a tavaly elfogadott hulladékgazdálkodási törvényben is szerepelt, de időbe telt, mire a környezetvédelmi minisztérium meg tudott egyezni a gyártókkal és a kereskedőkkel a vonatkozó részletekről.

Míg a kidolgozott törvény szerint a nagykereskedelmi láncoknak egyelőre maguknak kell gondoskodniuk a visszaváltó automaták beszerzéséről és az átalakítási munkálatokról, addig a kisebb üzletek megsegítésére 80 millió eurós (31,7 milliárd forint) EU-s keret áll rendelkezésre.

Ausztriában évente 900 ezer tonnányi műanyaghulladék keletkezik, amiből kb. ötvenezer tonnát csak az italcsomagolások tesznek ki. 

Ez a mennyiség 2,5 milliárd műanyag flakont és fémdobozt jelent, melynek nagy része – alkalmas rendszer hiányában – a természetben végzi.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.