időjárás 7°C Elza 2022. december 1.
logo

Titokzatos, ősi horgonyt találtak az Északi-tenger fenekén

Forrás: Origo
2022.09.26. 17:10 2022.09.26. 19:01
Titokzatos, ősi horgonyt találtak az Északi-tenger fenekén

Egy ősi, kovácsoltvasból készült horgonyt fedeztek fel Anglia partjainál, az Északi-tenger fenekén a Scottish Power, egy tengeri szélfarm felmérése során. A horgony egy nagyjából 1600–2000 évvel ezelőtti használati eszköz ritka példája, a római vagy esetleg a vaskor időszakából – olvasható az Origó cikkében.

A horgony számos jellemzője összevethető a Római Birodalom korában, a római hajókon használt horgonyokkal, így a szakemberek szerint valószínűleg a római flotta egyik nagy kereskedelmi hajójáról származik. Mindez tárgyi bizonyítékot szolgáltat a korabeli tengerhajózásra és kereskedésre. A több mint két méter hosszú és körülbelül 100 kilogramm tömegű horgony a becslések szerint egy 500–600 tonnás hajóról származik, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

Ahogy arra a tudósok rámutattak, a Classis Britannica Britannia a római tartomány regionális flottája és Nagy-Britannia első „haditengerészete” volt.

Bár még nagyon kevés fizikai tengeri bizonyítékot fedeztek fel ezzel kapcsolatban, úgy tűnik, a hadiflotta az első század közepétől a harmadik század közepéig működött.

Az volt a szerepe, hogy part menti támogatást nyújtson a szárazföldi erőknek, mint például Agricola hadjárata során Caledóniába (Skócia), ahol a partvonal felderítése és a légiók ellátása volt a feladata, amikor azok észak felé tovább haladtak a törzsi területekre, ahol erődöket és ideiglenes táborokat hoztak létre.

A római uralom utolsó éveiben Nagy-Britanniában a flotta szinte teljes egészében a keleti és déli partok védelmét szolgálta a frank kalózok ellen, illetve a Saxonicum vagy Saxon shore néven ismert tengerparti települések elleni szász rajtaütések ellen lépett fel.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Az Északi-tengeren fedezték fel ezt az ősi horgonyt (Fotó: Scottish Power)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.