időjárás -5°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Kolosszális, csaknem kétmillió kilométeres csóva lövellt ki a Napból

Forrás: Origo.hu
2022.10.17. 15:05 2022.10.17. 15:41
Kolosszális, csaknem kétmillió kilométeres csóva lövellt ki a Napból

Egy amatőr asztrofotós a Nap felé irányította távcsövét, és megfigyelte, hogy a tüzes felszínről óránként 200 000 kilométeres sebességgel egy majdnem kétmillió kilométer hosszúra nőtt csóva lövell ki.

Az Arizonában élő Andrew McCarthy a DailyMail.com-nak elmondta, hogy hat órán át több mint egymillió képet készített, amelyeket a végső képhez összeillesztett – de mivel a csóva olyan hatalmas volt, még így is csak a felét tudta megörökíteni a fotón – olvasható az Origo cikkében.

Az energikus és erősen mágnesezett, túlhevült gáz, vagyis a koronális tömegkilövellés (CME) McCarthy szerint a valaha látott legnagyobb napkitörésből szabadult ki – a felszínről kifelé nyúló fényes csóva mintegy 1 000 000 kilométer széles volt.

Azon a napon, amikor McCarthy megfigyelte a Napot, egy kisebb napvihar is fellángolt a Napon, ami a nagy protuberancia kialakulásához vezetett, amely felkeltette a figyelmét.

Észrevettem, hogy a nagy kiemelkedés elkezdett felemelkedni - ez egyértelmű jele volt annak, hogy valami izgalmas dolog fog történni

– mondta.

Így hát a távcsövemet ráirányítottam, és figyeltem a CME kialakulását.

A kolosszális csóva szeptember 24-én alakult ki, amikor is napvihar tört ki a Napon. A vihar azonban a legalacsonyabb kategóriába tartozott, és a földi megfigyelők szemét elkerülték.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.