Idén nem lesz olyan, hogy olcsó szaloncukor

A háztartások ennek ellenére is nagyjából egy kilogrammot vásárolnak decemberben ebből az édességből – írja a Vg.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2022. 12. 08. 9:39
null
Szombathely, 2019. december 14. Becsomagolt szaloncukor a Chocofive Kft. szombathelyi telephelyén 2019. december 14-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább egy ezressel kell többet fizetni kilogrammjáért a népszerű karácsonyi édességnek, így most a prémium kategória már bőven 12 ezer forint felett van. Ha valaki ráadásul valami különlegesebbet szeretne – például Szamost, vagy Stühmert – az 14–16 ezer forintot is rákölthet. 

Idén sokkal nagyobb erővel képviseltetik magukat a láncok a kimért szaloncukor kategóriában, sőt már ebben a szegmensben is kapható minőségi finomság. A lédig szaloncukorpiacot korábban a hipermarketek uralták, az utóbbi időben azonban a keménydiszkontok is megjelentek, ezzel hatalmas verseny kezdődött a kategóriában.

A 6500–6700 forint közé eső árszint az, amely a vásárlók többségét érdekelheti, az ennél olcsóbb vagy drágább csak nagyon szűk vásárlóközönséget vonzhat. Egyik üzlet sem szeretne kimaradni a nagyon olcsó kínálatból, így mindegyiknél találni olyan zseléset, amely a többihez képest jelentősen kevesebbe kerül. Viszont tavalyhoz képest még az olcsó szaloncukor is 500-600 forinttal drágult – olvasható a Vg.hu-n.

Szaloncukrok készülnek a Chocofive Kft. szombathelyi telephelyén 2019. december 14-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ugyancsak érdekesség, hogy egy 2018-as adat szerint a magyar vásárlók tűréshatára 2000 forint körül alakul, e felett már meggondolják a vásárlást. Ehhez képest 2022-ben a kedvező ár kategória (is) bőven hatezer forint felett van, vagyis minimum háromszor több, mint négy évvel ezelőtt volt. Ám ahogy írtuk, a boltok a kétezres hüvelykujjszabályt is ismerik, találtunk kétezer alatt terméket.

 

Az év legnépszerűbb szaloncukra versenyben a kókusz, marcipán, mogyoró, karamell ízek mellett idén új ízkategóriaként jelent meg a tej/vajkaramella, a pisztácia és a narancs is.

 

Az ízverseny alig 5-6 éve kezdődött el a piacon, egészen addig a zselés szaloncukor vitte el a forgalom jelentős részét.

Az eredeti cikk A legolcsóbb szaloncukor is jóval drágább, mint tavaly címmel, a Vg.hu-n érhető el.

Borítókép: becsomagolt szaloncukor a Chocofive Kft. szombathelyi telephelyén 2019. december 14-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.