Szobortemplom Aradon

Az aradi Szabadság-szobor a nemzeti felemelkedés egyik legfontosabb jelképe.

Balázs D. Attila
2022. 12. 18. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Időutazás a magyar múltba 130. jubileumi részében Aradra kanyarodunk. Az itt látható képeslap a Kárpát-medence egyik legfontosabb köztéri alkotását, a Magyar Szabadság-szobrát ábrázolja 1905-ből. Zala György monumentális alkotása itt még eredeti helyén áll, mit sem sejtve, hogy egy megszálló balkáni hatalom hamarosan a létére tör. Természetesen, a semmiből előmászott Nagy-Románia volt a tettes, amely ma is a nyugati, magyarellenes elit egyik legfőbb kiszolgálója maradt.

Két éve egy az aradi Szabadság-szobrot ábrázoló képeslapot választottunk a trianoni emlékév történelmi albuma, az Elrabolt Hungária borítóképéül. Ez a csodás alkotás ugyanis a nemzeti felemelkedés egyik legfontosabb jelképe, amelyet évtizedek múltán, de sikerült kirántani az enyészet karmai közül.

Apámmal annak idején azért utaztunk le Aradra, hogy saját szemünkkel lássuk a kiszabadított Hungáriát. A szoborcsoport alakjait akkor már a Minorita-templom udvara őrizte, de még hátravolt a 2004-es köztéri újraavatás. Amikor beléptünk a kicsiny, zárt udvartérre, mintha szentélybe léptünk volna. Valami ismeretlen erő hatotta át a teret. Ma már tudom, hogy mit éreztünk akkor: mérhetetlen reményt.

Az Időutazás a magyar múltba jubileumi 131. részében tovább vándorlunk régi szépséges országunkban az antik lapok segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Arad. Szabadságtér a Szabadság-szoborral.” 1905 (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.