A brassói számla

Az a Románia követelőzik, amelyik Magyarországtól, s magától az Osztrák–Magyar Monarchiától országnyi területeket rabolt néhány évtizeddel ezelőtt.

BALÁZS D. ATTILA
2022. 12. 11. 8:00
Forrás: BALÁZS D. ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfent bemutatta legszánalmasabb arcát az utolsó balkáni birodalom. Románia a minap ugyanis benyújtotta a számlát Ausztriának a schengeni vétóért. Bukarest szerint az osztrákoknak kétszázmillió eurót kellene fizetniük havonta (!) a románoknak, mert becsléseik alapján számukra ekkora összegre rúg a schengeni övezetből való kizárás.

Ne feledjük: az az állam követelőzik, amelyik Magyarországtól, s magától az Osztrák–Magyar Monarchiától országnyi területeket rabolt néhány évtizeddel ezelőtt.

Épp tíz évvel ezelőtt jelent meg első „időutazó” albumom Erdély Anno 1895–1944 címmel, az itt látható brassói képeslappal a borítón. Országunk egyik legszebb, leggazdagabb városa volt ez a település a Kárpát-kanyarban. És most kalkuláljunk mi is, hogy csak ez az egyetlen ellopott városunk vajon mennyit érhet önmagában, eurósítva? A házak, képen látható ódon városháza, az infrastruktúra, és minden, ami egy várost várossá tesz. A túszul ejtett, román állampolgárrá tett lakosokról nem is beszélve.

Romániának tehát eurómilliárdokkal kell készülnie, ha üt az óra.

Az Időutazás a magyar múltba jubileumi 130. részében tovább vándorlunk régi szépséges országunkban az antik lapok segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Brassó. Klastrom utca és város háza (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.