1901-ben kelt útra az ezeréves határ mellől, Törcsvárról ez a régi képes levelezőlap Bajára, Szabadkán keresztül. Múltunk e 121 éves kézzelfogható darabkája mindössze két napot utazott a célállomásig, amit ma, ilyen útvonalon nem lehetne egykönnyen megvalósítani. Az ok természetesen a szétszabdaltság, hiszen mind Baját, mind Szabadkát, s mind a Nagy Lajos királyunk által – épp az oláh betörések ellen – emelt Törcsvárt, pillanatnyilag államhatárok választják el egymástól.
Üdvözlet a magyar Törcsvárról
1901-ben kelt útra az ezeréves határ mellől ez a régi képeslap.

Lapunk még a nemzetköziesített román Drakula-mítosz felfutása előtt látott napvilágot Julius Müller brassói kiadásában. Különösebb szakadások és gyűrődések nélkül élte túl Trianont, s a második világháború utáni gyalázatot.

S túl fogja élni az egyre támadhatóbb történelemhamisításokból – mint vámpír az áldozatai véréből – táplálkozó utolsó balkáni birodalmat, Romániát is.
További Mozaik híreink
Az Időutazás a magyar múltba 125. részében tovább bővíthetik a hon ismeretét a régi képeslapok segítségével.
A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.
Borítókép: Háromnyelvű képeslap Törcsvárról, 1901. januárjából (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a cukkini féltve őrzött titka, így marad sokáig friss!
A cukkini könnyen megromlik, ha nem megfelelően tároljuk – de egy kis odafigyeléssel sokkal tovább friss maradhat, és az ízét is megőrzi.

Ön is könnyezik hagymaszeletelés közben? Itt a megoldás!
Nincs olyan ember, aki ne tudná, milyen rossz, amikor a hagyma csípi a szemét.

Ez a titkos limonádé nem csak felfrissít, a vesét is védi
A limonádé a nyár egyik legegyszerűbb és legfrissítőbb itala, ám ahhoz, hogy tökéletes legyen, nem árt néhány lépésre odafigyelni.

Lázár Chef elárulta legegyszerűbb grillezett csirkecomb receptjét
A grillezés során az étel nemcsak különleges, füstös aromát kap, de egészségesebb is lesz, mintha bő olajban sütöttük volna.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Kiderült a cukkini féltve őrzött titka, így marad sokáig friss!
A cukkini könnyen megromlik, ha nem megfelelően tároljuk – de egy kis odafigyeléssel sokkal tovább friss maradhat, és az ízét is megőrzi.

Ön is könnyezik hagymaszeletelés közben? Itt a megoldás!
Nincs olyan ember, aki ne tudná, milyen rossz, amikor a hagyma csípi a szemét.

Ez a titkos limonádé nem csak felfrissít, a vesét is védi
A limonádé a nyár egyik legegyszerűbb és legfrissítőbb itala, ám ahhoz, hogy tökéletes legyen, nem árt néhány lépésre odafigyelni.

Lázár Chef elárulta legegyszerűbb grillezett csirkecomb receptjét
A grillezés során az étel nemcsak különleges, füstös aromát kap, de egészségesebb is lesz, mintha bő olajban sütöttük volna.