Folyamatosan gyilkolják a kutyákat Romániában az ország állatvédői szerint

A gazdátlan vagy elkergetett kutyák elpusztítására mintegy 750 millió eurót költöttek a polgármesteri hivatalok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 24. 13:03
null
Etyek, 2021. április 19. Veronika, az Etyeki Állatvédõ Egyesület menhelyén élõ, örökbefogadható kutya 2021. április 19-én. Ezen a napon a menhely területén tartott sajtótájékoztatón meghirdették a Magyar falu program felelõs állattartást elõsegítõ ivartalanítási programját. Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására falvak önkormányzatai számára. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia az utolsó keleti ország, ahol nem oldották meg végleg a kóbor kutyák problémáját, hanem folyamatosan gyilkolják az állatokat, pedig sokkal etikusabb, olcsóbb és hatékonyabb megoldás lenne az állatok ellenőrizetlen szaporodásának meggátolása

– közölte a román állatvédők országos szövetsége (FNPA).

A szervezet szerint Romániában több mint kétmillió gazdátlan kutyát gyűjtöttek be az utcákról 2001 és 2021 között, közülük 1,03 milliót megöltek, vagy hagytak elpusztulni a többnyire siralmas körülményeket biztosító állatmenhelyeken. 

A Mediafax hírügynökség által idézett közlemény szerint a FNPA és az állatoknak etikus bánásmódot követelő PETA nevű nemzetközi szervezet egy korábbi tanulmánya azt is kimutatta, hogy a gazdátlan vagy elkergetett kutyák elpusztítására mintegy 750 millió eurót költöttek a polgármesteri hivatalok.

Az FNPA közleményében arra is kitért: az állatok tömeges elpusztítása azontúl, hogy kegyetlen és erkölcstelen egy üzletággá fejlődött. 

Romániában eurómilliókat költenek közpénzekből azokra az állatmenhelyeknek nevezett kivégzőlágerekre, ahol sokszor leírhatatlan kínszenvedések közepette, hagyják éhen vagy szomjan halni a befogott állatokat, a túlélőket pedig olcsó, de cseppet sem kíméletes módszerekkel altatja el a menhely személyzete

 – írta az állatvédő szervezet.

A szervezet a közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy Románia egy államilag finanszírozott tömeges ivartalanítási programmal néhány éven belül végleg megoldhatná a gazdátlan ebek problémáját. 

A téma azt követően kezdte ismét foglalkoztatni a román közvéleményt, hogy szombaton kóbor kutyák martak halálra Bukarestben egy tó partján futó nőt

A román parlament 2013 őszén fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított 14 munkanapig nem fogadnak örökbe. A parlamenti szavazásra egy héttel azután került sor, hogy kóbor kutyák martak halálra egy négyéves kisfiút Bukarestben. A jogszabály azt is előírja, hogy a törzskönyvezett kutyákon kívül minden ebet ivartalaníttatnia kell a tartójának – tájékoztatott az MTI.

Borítókép: Illusztráció – az Etyeki Állatvédő Egyesület menhelye (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.