időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo
Több mint egymillió kutyát öltek meg az elmúlt két évtizedben

Folyamatosan gyilkolják a kutyákat Romániában az ország állatvédői szerint

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.24. 13:03 2023.01.24. 13:13
Folyamatosan gyilkolják a kutyákat Romániában az ország állatvédői szerint

Románia az utolsó keleti ország, ahol nem oldották meg végleg a kóbor kutyák problémáját, hanem folyamatosan gyilkolják az állatokat, pedig sokkal etikusabb, olcsóbb és hatékonyabb megoldás lenne az állatok ellenőrizetlen szaporodásának meggátolása

– közölte a román állatvédők országos szövetsége (FNPA).

A szervezet szerint Romániában több mint kétmillió gazdátlan kutyát gyűjtöttek be az utcákról 2001 és 2021 között, közülük 1,03 milliót megöltek, vagy hagytak elpusztulni a többnyire siralmas körülményeket biztosító állatmenhelyeken. 

A Mediafax hírügynökség által idézett közlemény szerint a FNPA és az állatoknak etikus bánásmódot követelő PETA nevű nemzetközi szervezet egy korábbi tanulmánya azt is kimutatta, hogy a gazdátlan vagy elkergetett kutyák elpusztítására mintegy 750 millió eurót költöttek a polgármesteri hivatalok.

Az FNPA közleményében arra is kitért: az állatok tömeges elpusztítása azontúl, hogy kegyetlen és erkölcstelen egy üzletággá fejlődött. 

Romániában eurómilliókat költenek közpénzekből azokra az állatmenhelyeknek nevezett kivégzőlágerekre, ahol sokszor leírhatatlan kínszenvedések közepette, hagyják éhen vagy szomjan halni a befogott állatokat, a túlélőket pedig olcsó, de cseppet sem kíméletes módszerekkel altatja el a menhely személyzete

 – írta az állatvédő szervezet.

A szervezet a közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy Románia egy államilag finanszírozott tömeges ivartalanítási programmal néhány éven belül végleg megoldhatná a gazdátlan ebek problémáját. 

A téma azt követően kezdte ismét foglalkoztatni a román közvéleményt, hogy szombaton kóbor kutyák martak halálra Bukarestben egy tó partján futó nőt

A román parlament 2013 őszén fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított 14 munkanapig nem fogadnak örökbe. A parlamenti szavazásra egy héttel azután került sor, hogy kóbor kutyák martak halálra egy négyéves kisfiút Bukarestben. A jogszabály azt is előírja, hogy a törzskönyvezett kutyákon kívül minden ebet ivartalaníttatnia kell a tartójának – tájékoztatott az MTI.

Borítókép: Illusztráció – az Etyeki Állatvédő Egyesület menhelye (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.