időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Gigavarangyot találtak Ausztráliában, gyorsan el is altatták

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.20. 11:38 2023.01.20. 12:18
Gigavarangyot találtak Ausztráliában, gyorsan el is altatták

Gigantikus, 2,7 kilogrammos óriásvarangyot, más néven agavarangyot (Bufo marinus) találtak ausztrál vadőrök a queenslandi Conway Nemzeti Parkban.

Az óriási példány könnyen lehet akár világrekorder is, mivel a Guinness rekordok könyve szerint a nádvarangyként is emlegetett kétéltűek átlagos súlya 450 gramm. Jelenleg egy 1991-ben Svédországban talált varangy tartja a súlyrekordot 2,65 kilóval.

Az óriási nádvarangyot felfedező vadőr, Kylee Gray elmondta, hogy egy kígyó siklott át előttük az úton, azért álltak meg a járművükkel. 

Ám mikor kiszállt a kocsiból, a lába előtt megpillantotta a hatalmas varangyot. 

A Queensland Environment folyóirat pénteken megjelent számában arról beszélt, hogy milyen nagy és nehéz, mikor felvette. A ritka példányt elaltatták.

A „toadzillának” – a toad, magyarul varangy és a godzilla szó összetételével – elnevezett varangy valószínűleg nőstény volt. A Queenslandi Múzeum szeretné a példányt megtartani.

A nádvarangyot 1935-ben telepítették be Ausztráliába, hogy a cukornádat pusztító bogaraknak természetes ellensége legyen. Az invazív, mérgező kétéltű azonban, amely a rovarokat és kisemlősöket is megeszi, túlságosan elszaporodott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.