Gigavarangyot találtak Ausztráliában, gyorsan el is altatták

Gigantikus, 2,7 kilogrammos óriásvarangyot, más néven agavarangyot (Bufo marinus) találtak ausztrál vadőrök a queenslandi Conway Nemzeti Parkban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 20. 11:38
null
This handout from the Queensland Department of Environment and Science taken on January 12, 2023 and received on January 20 shows a park ranger holding a cane toad weighing 2.7 kilograms discovered in Conway National Park in Australia's state of Queensland. - Australian rangers have euthanised a "monster" cane toad discovered in the wilds of a coastal park -- a warty brown specimen as long as a human arm and weighing 2.7 kilograms (6 pounds). (Photo by Handout / Queensland Department of Environment and Science / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Queensland Department of Environment and Science " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óriási példány könnyen lehet akár világrekorder is, mivel a Guinness rekordok könyve szerint a nádvarangyként is emlegetett kétéltűek átlagos súlya 450 gramm. Jelenleg egy 1991-ben Svédországban talált varangy tartja a súlyrekordot 2,65 kilóval.

Az óriási nádvarangyot felfedező vadőr, Kylee Gray elmondta, hogy egy kígyó siklott át előttük az úton, azért álltak meg a járművükkel. 

Ám mikor kiszállt a kocsiból, a lába előtt megpillantotta a hatalmas varangyot. 

A Queensland Environment folyóirat pénteken megjelent számában arról beszélt, hogy milyen nagy és nehéz, mikor felvette. A ritka példányt elaltatták.

A „toadzillának” – a toad, magyarul varangy és a godzilla szó összetételével – elnevezett varangy valószínűleg nőstény volt. A Queenslandi Múzeum szeretné a példányt megtartani.

A nádvarangyot 1935-ben telepítették be Ausztráliába, hogy a cukornádat pusztító bogaraknak természetes ellensége legyen. Az invazív, mérgező kétéltű azonban, amely a rovarokat és kisemlősöket is megeszi, túlságosan elszaporodott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.