Kacsák védik az egyik dél-afrikai szőlőültetvényt

A fehér, fekete és barna kacsákból álló kacsaraj olyan hatékonyan pusztítja a bogarakat és csigákat a Dél-afrikai Köztársaságban található ültetvényen, hogy a tulajnak szinte már nem is kell növényvédő szert és műtrágyát használnia.

Belák Tamás
Forrás: MTI2023. 01. 16. 14:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül ötszáz indiai futókacsa veszi ki a részét a kártevők elleni küzdelemből, akik már-már turistalátványosságnak számítanak a térségben.

A szőlőültetvény katonáinak hívjuk őket

– mondta a pincészet ügyvezető igazgatója.

A hosszú lábú, egyenes tartású indiai futókacsák a megújuló mezőgazdasági eljárások nélkülözhetetlen tartozékai, miután a levelek közül is könnyűszerrel kikapkodják a csigákat. A kacsák és egyéb állatok tápanyagban gazdag trágyája ráadásul lehetővé teszi, hogy a szőlészet fenntartható formában működjön.

Elképesztő, milyen fegyelmezettek, libasorban haladnak, mintha a hadseregben lennének

– mondta az egyik turista.

Az indiai futókacsa Délkelet-Ázsiából Anglián keresztül terjedt el Európában. A különleges, függőleges testtartású, feltűnően mozgékony és vékony kacsafajtát számos színváltozatban tenyésztik. A futókacsa a spanyol csupaszcsigát világelső színvonalon pusztítja. Nyugat-Európában bérbe is vehető futókacsa a csigák elleni harchoz, ugyanis akár egyetlen kacsapár is elég lehet egy kert csigamentesítéséhez – olvasható a Terebess.hu-n.

A kártevők elleni védekezés mellett tojáshozama is kiemelkedő – Ázsiában elsősorban tojástermelő kacsafajtának tenyésztették ki. Jáván kétezer éves, kőbe faragott ábrázolása is van.

Borítókép: indiai futókacsa (Fotó: Flickr)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.