Ötmilliárd ember imádja, de évente félmillióan belehalnak a rossz zsírok mértéktelen fogyasztásába

A világ egyes részein nem foglalkoznak a hasonló árfekvésű, kevésbé káros alapanyagokkal – mutatott rá a WHO igazgatója. A szervezet hétfőn közzétett jelentésében részletesen taglalja a transzzsírok okozta problémákat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 23. 15:10
hands holding home made tasty burgers with grilled pork ribs on the wooden table. American food concept. fast food meal. banner, menu, recipe, place for text
hands holding home made tasty burgers with grilled pork ribs on the wooden table. American food concept. fast food meal. banner, menu, recipe, place for text. Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik a transzzsírok világszerte – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte: a transzzsírok rendkívül nagy veszélyt jelentenek az egészségre, és ez komoly terheket ró az egészségügyi ellátórendszerekre is.

Hétfőn közzétett jelentésében a világszervezet elismerte: nem tudta teljesíteni azt a célkitűzését, hogy 2023-ra kiiktatja az étrendből a transzzsírokat. „Ez jelenleg megvalósíthatatlan” – idézi a dokumentumot az MTI. A WHO szerint évente 500 ezer halálos szívelégtelenség vezethető vissza a transzzsírokra, amelyek használatát a gyártók csupán hatvan országban igyekeznek valamilyen formában kikerülni vagy szabályozni.

 

Olcsó zsírnak híg a leve

A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amelyek jelen vannak például a margarinban, a tisztított vajban (ghí), valamint sok sült vagy olajos ételben. A gyártók elsősorban tartósítóhatásuk és alacsony áruk miatt használják ezeket.

Francesco Branca, a WHO élelmiszer-biztonságért felelős igazgatója rámutatott: 

a világ egyes részein nem tekintik a transzzsírokat problémának, ezért nem foglalkoznak a hasonló árfekvésű, kevésbé káros alapanyagokkal.

A WHO 16 országot nevezett meg, ahol a lakosság a legnagyobb veszélyben van a transzzsírok miatt. Ezekből az országokból kilenc (Ausztrália, Azerbajdzsán, Bhután, Ecuador, Egyiptom, Irán, Nepál, Pakisztán és Dél-Korea) nem is tekinti irányadónak a WHO ajánlásait.

Tom Frieden, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) korábbi vezetője a sajtótájékoztatón a transzzsírok betiltását sürgette, és leszögezte: elfogadhatatlan, hogy egyes országok nem törődnek a problémával. Hangsúlyozta: a transzzsírok kiiktatása nem jelentene emelkedést az élelmiszerárakban és az ételek ízét sem befolyásolná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.