időjárás 2°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Ötmilliárd ember imádja, de évente félmillióan belehalnak a rossz zsírok mértéktelen fogyasztásába

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.23. 15:10 2023.01.23. 15:16
Ötmilliárd ember imádja, de évente félmillióan belehalnak a rossz zsírok mértéktelen fogyasztásába

A világ egyes részein nem foglalkoznak a hasonló árfekvésű, kevésbé káros alapanyagokkal – mutatott rá a WHO igazgatója. A szervezet hétfőn közzétett jelentésében részletesen taglalja a transzzsírok okozta problémákat.

Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik a transzzsírok világszerte – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte: a transzzsírok rendkívül nagy veszélyt jelentenek az egészségre, és ez komoly terheket ró az egészségügyi ellátórendszerekre is.

Hétfőn közzétett jelentésében a világszervezet elismerte: nem tudta teljesíteni azt a célkitűzését, hogy 2023-ra kiiktatja az étrendből a transzzsírokat. „Ez jelenleg megvalósíthatatlan” – idézi a dokumentumot az MTI. A WHO szerint évente 500 ezer halálos szívelégtelenség vezethető vissza a transzzsírokra, amelyek használatát a gyártók csupán hatvan országban igyekeznek valamilyen formában kikerülni vagy szabályozni.

 

Olcsó zsírnak híg a leve

A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amelyek jelen vannak például a margarinban, a tisztított vajban (ghí), valamint sok sült vagy olajos ételben. A gyártók elsősorban tartósítóhatásuk és alacsony áruk miatt használják ezeket.

Francesco Branca, a WHO élelmiszer-biztonságért felelős igazgatója rámutatott: 

a világ egyes részein nem tekintik a transzzsírokat problémának, ezért nem foglalkoznak a hasonló árfekvésű, kevésbé káros alapanyagokkal.

A WHO 16 országot nevezett meg, ahol a lakosság a legnagyobb veszélyben van a transzzsírok miatt. Ezekből az országokból kilenc (Ausztrália, Azerbajdzsán, Bhután, Ecuador, Egyiptom, Irán, Nepál, Pakisztán és Dél-Korea) nem is tekinti irányadónak a WHO ajánlásait.

Tom Frieden, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) korábbi vezetője a sajtótájékoztatón a transzzsírok betiltását sürgette, és leszögezte: elfogadhatatlan, hogy egyes országok nem törődnek a problémával. Hangsúlyozta: a transzzsírok kiiktatása nem jelentene emelkedést az élelmiszerárakban és az ételek ízét sem befolyásolná.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.