Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik a transzzsírok világszerte – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte: a transzzsírok rendkívül nagy veszélyt jelentenek az egészségre, és ez komoly terheket ró az egészségügyi ellátórendszerekre is.
Hétfőn közzétett jelentésében a világszervezet elismerte: nem tudta teljesíteni azt a célkitűzését, hogy 2023-ra kiiktatja az étrendből a transzzsírokat. „Ez jelenleg megvalósíthatatlan” – idézi a dokumentumot az MTI. A WHO szerint évente 500 ezer halálos szívelégtelenség vezethető vissza a transzzsírokra, amelyek használatát a gyártók csupán hatvan országban igyekeznek valamilyen formában kikerülni vagy szabályozni.
Olcsó zsírnak híg a leve
A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amelyek jelen vannak például a margarinban, a tisztított vajban (ghí), valamint sok sült vagy olajos ételben. A gyártók elsősorban tartósítóhatásuk és alacsony áruk miatt használják ezeket.
Francesco Branca, a WHO élelmiszer-biztonságért felelős igazgatója rámutatott:
a világ egyes részein nem tekintik a transzzsírokat problémának, ezért nem foglalkoznak a hasonló árfekvésű, kevésbé káros alapanyagokkal.
A WHO 16 országot nevezett meg, ahol a lakosság a legnagyobb veszélyben van a transzzsírok miatt. Ezekből az országokból kilenc (Ausztrália, Azerbajdzsán, Bhután, Ecuador, Egyiptom, Irán, Nepál, Pakisztán és Dél-Korea) nem is tekinti irányadónak a WHO ajánlásait.
Tom Frieden, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) korábbi vezetője a sajtótájékoztatón a transzzsírok betiltását sürgette, és leszögezte: elfogadhatatlan, hogy egyes országok nem törődnek a problémával. Hangsúlyozta: a transzzsírok kiiktatása nem jelentene emelkedést az élelmiszerárakban és az ételek ízét sem befolyásolná.