Rejtélyes helyen húzódik a világon legmélyebb szárazföldi árok

Először sekély kanyonnak nézték a hihetetlen mélységet.

Magyar Nemzet
Forrás: iflscience.com2023. 02. 09. 17:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha arról van szó, hol található a Föld legmélyebb pontja, szinte mindenki azonnal a Mariana-árokra gondol. Joggal, hiszen a Mariana-árokban található Challenger-mélysége a Csendes-óceánban több mint 11 ezer méteres. 

Ha azonban azonban a világ legmélyebb kontinentális árkáról van szó, már kevesebben tudják a választ. Holott, az Antarktiszon egy jégsír alatt rejtőzködő, nemrégiben felfedezett kanyon a Denman-gleccser 3,5 kilométerre hatol a tengerszint alá, így ez a világ legmélyebb szárazföldi árka – írja az Iflscience.com. 

Az árok mélységét csak a közelmúltban, 2019-ben fedezte fel egy nemzetközi gleccserkutató csapat, akik az antarktiszi kontinentális kontúrok feltérképezését tűzték ki célul és 19 különböző kutatóintézet jégvastagsági adatait használták radaros vizsgálatukban. 

Betekintve az Antarktisz jégtakarói alá, az eddigi legpontosabb eredményeket kapták az Antarktisz körvonalairól, a BedMachine névre keresztelve, amely nyilvánosan elérhető az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatközpontján keresztül.

A legmélyebb szárazföldi árok, a Denman-gleccser mellett a leletek számos, korábban ismeretlen topológiai betekintést is kínáltak az Antarktisz jege alatt rejtőző érdekességekről – ismertette a lap. 

A régebbi térképek egy sekélyebb kanyonra utaltak, de tudtuk, hogy valami hiányzik és ez nem lehetséges

– mondta Mathieu Morlighem, a tanulmány vezetője. 

A kanyon feltérképezése segít megérteni azt is, hogyan reagálnak a jégtakarók a változó éghajlatra, és a jég mely területei lehetnek sérülékenyebbek – olvasható a cikkben. 

Bár az árok mély, semmiképpen sem a föld legmélyebb pontja, írják, rámutatva, hogy a legmélyebb mesterséges mélység az oroszországi Kola szupermély fúrás, amely 12 262 méteres volt a lezárása előtt. Ezt követi a mindenki által jól ismert Challenger Deep, a Mariana-árok legmélyebb pontja a maga 11 kilométerével.

 Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.