Robotautók versenyeznek szombaton a Műegyetemen

A Műegyetem hallgatói által tervezett és épített önvezető autóknak emberi beavatkozás nélkül kell végighaladniuk egy gyorsasági és egy akadálypályán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 10. 17:03
null
Budapest, 2022. február 12. Robotautót szerelnek résztvevők a RobonAUT 2022 versenyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2022. február 12-én. Az autóknak emberi beavatkozás nélkül kell végighaladniuk egy gyorsasági és egy akadálypályán. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hárommillió forint összdíjazású versenyen a Műegyetem hallgatói által tervezett és épített önvezető autóknak emberi beavatkozás nélkül kell végighaladniuk egy gyorsasági és egy akadálypályán, útjuk során több részfeladatot teljesítve. 

A közönség az autókra szerelt kamerák segítségével valós időben, kivetítőn és interneten egyaránt követheti az eseményeket.

A látványos, játékos, ugyanakkor nagy szaktudást igénylő versenyen való eredményes szereplés kitűnő ajánlólevél a jövő intelligens autóinak fejlesztéseivel foglalkozó vállalatokhoz – írta közleményében a BME.
A RobonAUT verseny megrendezésének ötlete 2009 nyarán merült fel Tevesz Gábor címzetes egyetemi tanár és doktoranduszokból álló csapata egyik megbeszélésén. Az alapötletet az Eurobot elnevezésű nemzetközi verseny adta.
Az első budapesti versenyt egy évvel később, 2010-ben rendezték meg, ekkor a feladat egy autonóm robot elkészítése és vezérlése volt. A megméretésena markolólapátos robotnak egy meghatározott pályán végighaladva pingponglabdákat kellett összegyűjtenie és egy adott tárolóba vinnie, lehetőleg minél gyorsabban.
A következő évben már versenyautóknak kellett a részleteiben előre nem ismert pályát követniük és különböző akadályokat, például kanyarokat, elágazásokat, úttorlaszt, szakaszhiányt, valamint a parkolás feladatát leküzdeniük, szintén a lehető leggyorsabban.

A BME közleménye szerint a rendezvényt az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara szervezi.

Borítókép: Robotautót szerelnek résztvevők a RobonAUT 2022 versenyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2022. február 12-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.