Ezeréves tinédzsert találtak Peruban

Feltehetően egy serdülő több mint ezeréves mumifikálódott maradványait találták meg perui régészek hétfőn egy Lima külvárosában folytatott ásatáson.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 25. 12:45
Archaeological,Site,Near,The,Temple,Of,Queen,Hatshepsut,,In,Deir
2151046893 Fotó: Gabriela Beres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A temetkezési leplekbe burkolt, kerámiákkal körülvett maradványokra egy föld alatti sírban bukkantak rá. A Cajamarquillában folyó ásatások vezetője, Yomira Huaman régész elmondta, hogy a múmiát jó állapotban találták meg. Bőr- és hajmaradványok is voltak a sírban.

A kamasz a régész szerint 1100-1200 évvel ezelőtt élt, és a limai vagy ichmai kultúra közösségéhez tartozhatott. Múmiáját mintegy 200 méterre fedezték fel attól a helytől, ahol tavaly az első múmiát találták Cajamarquillában.

A régészeti lelőhelyen azóta nyolc gyermek és 12 felnőtt maradványait tárták fel. A jelek arra utalnak, hogy 800–1200 évvel ezelőtt feláldozták őket. A Cajamarquilla-épületegyüttesben egyebek mellett négy piramis romjai és labirintusszerűen elrendezett falak is találhatók. Ez Peru második legnagyobb vályogtéglából épült városa az északon fekvő Chan Chan után.

Cajamarquillát Kr. e. 200 körül építették, az inka birodalom felemelkedése előtt, és 1500-ig lakták a várost. Mintegy 10-20 ezer embernek adhatott otthont.
Cajamarquilla lakói Huaman szerint feltehetően az óceán partvidékéről és az Andok fennsíkjairól származtak. A Limától mintegy 20 kilométerre fekvő város egykor virágzó kereskedelmi központ lehetett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.