Emberi csontvázat rejtő, ősi maja sírkamrára bukkantak

Egy teljes emberi csontvázat rejtő, ősi maja sírkamrára bukkantak Mexikó délkeleti részén az úgynevezett maja vasút építési munkálatai közben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 21. 10:13
null
Forrás: Pixabay.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ősi maja települések egyik ásatási helyszíne, Palenque közelében, Chiapas államban találták meg a sírkamrát – jelentette be a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) helyi idő szerint hétfőn. Egy másik újonnan felfedezett kamrában temetkezési kellékeket, tányérokat és zöld kőből faragott figurákat találtak.

A maja vasútvonalat Délkelet-Mexikó idegenforgalmának fellendítésére építik, várhatóan 2024-re lesz kész. A nagyrészt a Yucatán-félszigeten haladó, 1500 kilométer hosszú vasútvonalat a tehervonatok mellett mintegy hárommillió turista fogja évente használni.

Környezetvédők és az őslakosokat képviselő csoportok több alkalommal is panaszt emeltek a vasút építése ellen, 2020-ban egy időre fel is függesztették a munkálatokat az őslakosok egyik beadványa miatt.

Az érintett területen hat UNESCO-világörökségi helyszín és öt bioszféra-rezervátum található.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.