időjárás 23°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Emberi csontvázat rejtő, ősi maja sírkamrára bukkantak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.21. 10:13 2023.03.21. 10:22
Emberi csontvázat rejtő, ősi maja sírkamrára bukkantak

Egy teljes emberi csontvázat rejtő, ősi maja sírkamrára bukkantak Mexikó délkeleti részén az úgynevezett maja vasút építési munkálatai közben.

Az ősi maja települések egyik ásatási helyszíne, Palenque közelében, Chiapas államban találták meg a sírkamrát – jelentette be a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) helyi idő szerint hétfőn. Egy másik újonnan felfedezett kamrában temetkezési kellékeket, tányérokat és zöld kőből faragott figurákat találtak.

A maja vasútvonalat Délkelet-Mexikó idegenforgalmának fellendítésére építik, várhatóan 2024-re lesz kész. A nagyrészt a Yucatán-félszigeten haladó, 1500 kilométer hosszú vasútvonalat a tehervonatok mellett mintegy hárommillió turista fogja évente használni.

Környezetvédők és az őslakosokat képviselő csoportok több alkalommal is panaszt emeltek a vasút építése ellen, 2020-ban egy időre fel is függesztették a munkálatokat az őslakosok egyik beadványa miatt.

Az érintett területen hat UNESCO-világörökségi helyszín és öt bioszféra-rezervátum található.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.