időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

Több száz lopott, ősi maja műtárgyat rejtegetett egy amerikai pár

Forrás: MTI
2022.11.18. 11:27 2022.11.18. 16:33
Több száz lopott, ősi maja műtárgyat rejtegetett egy amerikai pár

A guatemalai hatóságok több mint 1200 ősi maja műtárgyat találtak egy amerikai pár házában. A házkutatásról csütörtökön kiadott közlemény szerint a párt néhány nappal korábban vették őrizetbe lopott történelmi műtárgyak miatt, de azóta már szabadlábra helyezték őket.

A hatóságok szerdán találtak 722 különböző méterű és anyagú, továbbá 500 kisebb régészeti műtárgyat Allison Jolluck és Giorgio Salvidor Rossilli Antigua Guatemalában lévő házában. A házkutatást a guatemalai kulturális örökség elleni bűncselekmények felderítésének ügyében folytatott nyomozás eredményeként rendelték el.

Az amerikai pár házában dokumentumokat, könyveket, egy laptopot, számítógépes lemezeket, két mobiltelefont és egy kitömött quetzált, Guatemala nemzeti szimbólumának számító madarat is lefoglaltak a hatóságok.

A rajtaütéskor a pár nem volt otthon. Kedden engedték ki őket az előzetes letartóztatásból egyenként 50 ezer quetzal (2,5 millió forint) óvadék fejében. Hétfőn azért vették őket őrizetbe, mert autójukban 166 ősi műtárgyat szállítottak.

A guatemalai ügyészség szerint a pár megúszhatja a büntetőeljárást, mert amerikai állampolgárok. Múlt héten a hatóságok megakadályozták, hogy Jolluck elhagyja Guatemalát két ősi műtárggyal.

Az ügyészi hivatal szóvivője lemondta, hogy a pár lakásán talált bizonyítékok lefoglalásával fontos lépést tettek az eljárás elindítása felé. Az ügyészségnek három hónap áll rendelkezésre a nyomozáshoz.

A lefoglalt műtárgyakat a kulturális minisztériumban helyezték biztonságba.

Borítókép: Illusztráció. Csaknem 1500 éves faragott maja kőoltár részlete a guatemalavárosi Régészeti és Etnológiai Nemzeti Múzeumban 2018. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Dafne Pérez)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.