Vérteszt segítségével mellőzhető az intravénás kemoterápia

Egy vérvizsgálat képes kimutatni, hogy a műtét során eltávolították-e a beteg szervezetéből az összes daganatot, daganatos sejtet, vagy sem. Ha nincs kóros sejt a szervezetben, évente több ezer beteget kímélhetnek meg az intravénás kemoterápiától.

2023. 04. 05. 10:00
vérteszt Mozaik
1928717822 Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ezerhatszáz daganatos beteg adatait összegezte egy brit tanulmány. Az orvosok szerint a harmadik stádiumú béldaganatos betegek fele a műtéttel meggyógyult, így a kemoterápia műtét utáni általános alkalmazásával sok embert túlkezelnek.

Ben Cooke fodrászszalont vezet a londoni Chelsea-ben, a King’s Roadon, emellett stylistként is dolgozik divatfotózásokon. Tavaly március elején a férfi sötét vért vett észre a székletében – harmadik stádiumú béldaganatot diagnosztizáltak nála, amit műtéttel sikeresen eltávolítottak. A megszokott kezelés ezután az intravénás kemoterápia lett volna, hogy elpusztítsák a megmaradt daganatsejteket és csökkentsék a rák kiújulásának kockázatát. Az ilyenkor alkalmazott hatóanyag, az oxaliplatin azonban fájdalmas bizsergést, zsibbadást okozhat a kezekben és a lábakban.

Ez az idegkárosodás hosszú távú lehet. Ben Cooke amiatt aggódott, hogy ez hatással lehet a munkájára, amelyet annyira szeret. – Dolgoznom kell. Ez az én terápiám – mondta a BBC-nek a fodrász.

Az 52 éves férfi a londoni Royal Marsden Kórházban tesztvizsgálaton vett részt, amely azt kutatja, hogy vérvizsgálat kimutathatja-e, hogy szükség van a műtét után intravénás kemoterápiára. A vérvizsgálatok a rák mikroszkopikus nyomait keresik a véráramban. Ezeknek a markereknek a jelenléte jelzi, hogy a beteg meggyógyult-e a műtéttel, vagy sem.

Ezeket a markereket nem látják a képalkotó eljárások.

A fodrász vértesztje azt mutatta, hogy a férfi rákmentes, ezért nem volt szükség a kemoterápiára. Ehelyett, mint mindenki, aki részt vett a vizsgálatban, naponta kétszer szájon át kemotablettát vett be. Ennek minimális mellékhatása volt, és lehetővé tette Ben Cooke-nak a munkája folytatását. Bizsergésmentesen.

vérteszt Mozaik
Az új vérteszten alapuló technológiában óriási lehetőségek rejlenek. Fotó: Shutterstock

A londoni kórházban dolgozó Naureen Starling szerint a tanulmány hatással lehet a betegek kezelésére. Ez a speciális technológia sok rákos beteget megkímélhet a szükségtelen intravénás kemoterápiától. – Ez jó a páciensnek, jó az egészségügyi szolgálatnak, és költséget takarít meg. Mindenki számára előnyös – mondta a brit portálnak Naureen Starling. (A vértesztet az amerikai Guardant Health cég fejlesztette ki. A mintákat a kaliforniai laboratóriumba küldik elemzésre, az eredmények körülbelül két héten belül megérkeznek.)

 

Az Országos Egészségügyi és Gondozási Kutatóintézet (NIHR) által finanszírozott elemzés három év elteltével megvizsgálja a túlélési arányt azon betegek között, akiket a vérvizsgálat eredménye alapján kezeltek, illetve akik a standard kemoterápiát kapták. Naureen Starling szerint az új technológiában óriási lehetőségek rejlenek, nemcsak a műtét utáni helyzet bemutatásában, hanem a korai diagnózisban is.

A tumorok genetikai jellemzésének klasszikus módja a szöveti biopszia, amelynek során kis mennyiségű mintát emelnek ki az érintett szervből. A mintavétel lokalizáltsága azonban korlátozza a reprezentatív jellemzést.

Az már több tanulmányból kiderült, hogy az úgynevezett folyékony biopsziás vérvizsgálatok jóval azelőtt feltárhatják a daganat jelenlétét, hogy azt hagyományos módszerekkel kimutatnák.

A vérplazmából izolált, úgynevezett keringő tumor-DNS (ctDNS) potenciálisan minden, markerként azonosítható genetikai eltérést hordozó daganatszövet onkológiai vizsgálatára alkalmas lehet. A folyékony biopszia testnedveket használ az egészségi állapot felmérésére, leggyakrabban a plazmában lévő rák kimutatására alkalmazzák.

A Nature című folyóiratban idén januárban közzétett görögországi kísérlet szerint a folyékony biopszia legalább négy évvel korábban kimutathatja a rák jelenlétét, mint a hagyományos képalkotó eljárások. (A tanulmány emlőrákos betegek kis csoportját követte figyelemmel a műtét után.)

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság tavaly júniusi chicagói konferenciáján ismertetett, 455 bélrákos beteg bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy a vérvizsgálati eredményeket figyelembe véve a műtét utáni kemoterápiára szoruló betegek száma majdnem a felére csökkent a visszaesés kockázata nélkül.

Naureen Starling szerint sokkal nagyobb számú beteget bevonó, randomizált kísérlet elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosan meghatározzák, mennyire támaszkodhatunk a folyékony biopszia eredményére, különösen akkor, ha ez az intravénás kemoterápia visszavonását jelenti.

A vérvizsgálat részeként azt is megnézik, hogy diagnosztizálhatnak-e más rákos megbetegedést. E cél érdekében több mint 140 ezer, 50–77 év közötti önkéntest toboroztak Anglia-szerte, hogy megvizsgálják, a teszttel kimutatható-e több mint ötven olyan daganat, amelyek többségére nincs szűrőprogram.

Az eredményeket később közlik.

Borítókép: A vérvizsgálat kimutathatja, hogy szükség van a műtét után intravénás kemoterápiára (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.