Egészséges táplálkozással lassítható a bőr öregedése

Egyes ételek lassíthatják az öregedési folyamatot. A fehérjében gazdag, antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek – ilyen a brokkoli, az avokádó, az áfonya, az édesburgonya és a gránátalma – fogyasztása például kedvező hatással lehet bőrünk állapotára. Viszont nem ilyen hatásúak a zsírban gazdag ételek és a feldolgozott húskészítmények.

2023. 05. 13. 9:30
Blueberry,And,Pomegranate,Juice,Drink,With,Fresh,Fruit,On,Marble
gránátalma
437304478 Fotó: shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idő múlásának egyik legszembetűnőbb mutatója bőrünk öregedése. Ráncosodik, foltok, különféle bőrelváltozások jelennek meg rajta. Egy évtized alatt a pigmentsejtek hibája 8–20 százalékkal nő, így csökken az ultraibolya sugarakkal szembeni védelem – erről Sárdy Miklós, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának professzora beszélt az intézmény Szenior Akadémia címen futó előadás sorozatán.

A napfény okozta károkozásnak az élet első két évtizedében van igazán döntő szerepe, tehát a kezdetekből kell vigyázni a bőr egészségére, épségére. Mert a bőr nem felejt: az összes napégés maradandó nyomot hagy rajta. Az irhában feltöredeznek a kollagénrostok, és a roncsolás nyoma megmarad.

Ha az öregedés lassítására gondolunk, sokan a bőrápoló termékek felé fordulnak abban a reményben, hogy azok segítenek majd eltüntetni a megélt évtizedek nyomait. A bőrápolók mellett az elfogyasztott ételek is befolyásolhatják bőrünk állapotát. Az étkezési szokások apró módosításával jelentősen befolyásolhatjuk megjelenésünket és életminőségünket.

Fontos, hogy egy bizonyos élelmiszer elfogyasztása nem hoz azonnali eredményt. A táplálkozás csak egyik útja az egészséges életmód támogatásának – erről a glycanage.com portál írt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből álló egészséges étrend késleltetheti a bőr öregedését. Ez egyik ilyen késleltető alapanyag a brokkoli, ami gyulladáscsökkentő hatása mellett tele van C- és K-vitaminnal, antioxidánsokkal, kalciummal és rosttal.

Az avokádónak hasonlóan jelentős a gyulladáscsökkentő hatása. Számos alapvető tápanyagot tartalmaz, beleértve a kálium-karotinoidot, valamint az A-, B-, C-, E- és K-vitamint. Az A-vitamint azért érdemes külön kiemelni, mivel biztosítja a hámsejtek megfelelő anyagcseréjét, ezáltal hozzájárul a bőr egészségéhez és szépségéhez. A karotinoid pedig segíthet megvédeni bőrünket a méreganyagoktól és a napsugarak okozta károsodásoktól. Az áfonya gazdag A- és C-vitaminban. Az édesburgonya élénk narancssárga színét a béta-karotintól kapja. Utóbbi az A-vitamin egyik legfontosabb forrása. 

Ha sok időt töltünk a szabadban, az számos egészségügyi előnnyel jár, de a napsugárzás apró ráncokat és barna foltokat okozhat – nem ideális azok számára, akik hosszabb ideig szeretnének fiatalabbnak tűnni. Szerencsére kiderült, hogy a rostban, káliumban és K-vitaminban gazdag gránátalma egyes hatóanyagai csökkentik az ultraibolya sugárzás bőrkárosító hatását. Ezenkívül ugyanezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a bőr meglévő kollagénjét.

 

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a szójatej és grapefruit fogyasztása kisimítja a ráncokat, a zöld tea pedig gyulladáscsökkentő.

Az előbbiekkel ellentétben néhány élelmiszer idő előtti öregedést okozhat. Ezek a táplálékok ronthatják a bőr vérellátását, ami ráncokat eredményezhet. Ezektől idősebbnek tűnünk, mint amilyenek vagyunk. Szakértők azt javasolják, hogy a fiatalos kinézet érdekében korlátozzuk a sült ételek fogyasztását.

Májunknak köszönhetően a sült ételekben található méreganyagok közül sok természetes úton távozhat szervezetünkből. Előfordulhat azonban, hogy a toxinok felhalmozódnak a májban, ami miatt nem bomlanak le megfelelően, és zsírmáj keletkezik. Ez az állapot pattanásokat, ráncokat, és sok más, nem vonzó bőrbetegséget eredményezhet.

A túlzott sófogyasztás szintén a bőr és a test idő előtti öregedéséhez vezethet. Ebből az anyagból meglehetősen sok található a sajtban, a chipsben és a pizzában. A hús fantasztikus fehérjeforrás lehet, de a feldolgozott húsok fogyasztása teljesen más történet. Utóbbiakat lehetőség szerint kerüljük.

Sokan úgy gondolják, hogy egészségesen választanak, ha vaj helyett margarinhoz nyúlnak. Sajnos a legtöbb margarin (főleg a szilárd) tele van transzzsírokkal. Ezek a transzzsírok növelhetik a rossz koleszterinszintet, miközben csökkentik a jó koleszterin szintjét. Ezenkívül gyulladást okozhatnak az egész testben, ami nem a fiatalosság alapfeltétele.

Az energiaitalok és más népszerű szénsavas italok nagyszerűen csillapíthatják a szomjúságot, de károsíthatják a szervezetet. Ha sok cukros italt iszik valaki, lehetséges, hogy ez fokozott gyulladásos folyamatokat vált ki a szervezetében. Az efféle italok mellőzésén túl azok, akik meg akarják őrizni a fiatalos megjelenésüket, a legjobb, ha korlátozzák a gyorsételek fogyasztását is.

Egyre több kísérlet mutatja, hogy lehetséges a test megfiatalítása egészséges táplálkozással, alvással, testmozgással, relaxációval. Egyes eredmények azt is mutatták, hogy az egészséges táplálkozással és életmódprogram segítségével a biológiai életkor megfordítható.

Egy kicsit. Azzal azonban mindenki tisztában van, hogy csak ideig-óráig tűnik úgy, mintha visszafordult volna velünk az idő. Az általános tendencia az öregedés.

Borítókép: Gránátalma és más finomságok, amik jótékonyan hatnak a szervezetünkre (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.