Az idő múlásának egyik legszembetűnőbb mutatója bőrünk öregedése. Ráncosodik, foltok, különféle bőrelváltozások jelennek meg rajta. Egy évtized alatt a pigmentsejtek hibája 8–20 százalékkal nő, így csökken az ultraibolya sugarakkal szembeni védelem – erről Sárdy Miklós, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának professzora beszélt az intézmény Szenior Akadémia címen futó előadás sorozatán.
A napfény okozta károkozásnak az élet első két évtizedében van igazán döntő szerepe, tehát a kezdetekből kell vigyázni a bőr egészségére, épségére. Mert a bőr nem felejt: az összes napégés maradandó nyomot hagy rajta. Az irhában feltöredeznek a kollagénrostok, és a roncsolás nyoma megmarad.
Ha az öregedés lassítására gondolunk, sokan a bőrápoló termékek felé fordulnak abban a reményben, hogy azok segítenek majd eltüntetni a megélt évtizedek nyomait. A bőrápolók mellett az elfogyasztott ételek is befolyásolhatják bőrünk állapotát. Az étkezési szokások apró módosításával jelentősen befolyásolhatjuk megjelenésünket és életminőségünket.
Fontos, hogy egy bizonyos élelmiszer elfogyasztása nem hoz azonnali eredményt. A táplálkozás csak egyik útja az egészséges életmód támogatásának – erről a glycanage.com portál írt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből álló egészséges étrend késleltetheti a bőr öregedését. Ez egyik ilyen késleltető alapanyag a brokkoli, ami gyulladáscsökkentő hatása mellett tele van C- és K-vitaminnal, antioxidánsokkal, kalciummal és rosttal.
Az avokádónak hasonlóan jelentős a gyulladáscsökkentő hatása. Számos alapvető tápanyagot tartalmaz, beleértve a kálium-karotinoidot, valamint az A-, B-, C-, E- és K-vitamint. Az A-vitamint azért érdemes külön kiemelni, mivel biztosítja a hámsejtek megfelelő anyagcseréjét, ezáltal hozzájárul a bőr egészségéhez és szépségéhez. A karotinoid pedig segíthet megvédeni bőrünket a méreganyagoktól és a napsugarak okozta károsodásoktól. Az áfonya gazdag A- és C-vitaminban. Az édesburgonya élénk narancssárga színét a béta-karotintól kapja. Utóbbi az A-vitamin egyik legfontosabb forrása.
Ha sok időt töltünk a szabadban, az számos egészségügyi előnnyel jár, de a napsugárzás apró ráncokat és barna foltokat okozhat – nem ideális azok számára, akik hosszabb ideig szeretnének fiatalabbnak tűnni. Szerencsére kiderült, hogy a rostban, káliumban és K-vitaminban gazdag gránátalma egyes hatóanyagai csökkentik az ultraibolya sugárzás bőrkárosító hatását. Ezenkívül ugyanezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a bőr meglévő kollagénjét.