Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Ez Sinéad O’Connor Nothing Compares 2 U című dalának alig ismert története

A Nothing Compares 2 U Sinéad O’Connor ír énekesnő legismertebb slágere. Az énekesnő tegnap, alig 56 éves korában halt meg.

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG.HU2023. 07. 27. 16:34
O'CONNOR, Sinéad
Toender, 2023. július 26. 2013. augusztus 23-án a dániai Toender Népzenei Fesztiválon készített kép Sinéad O'Connor ír énekesnõrõl. O’Connor 2023. július 26-án, 56 éves korában elhunyt. MTI/AP/polfoto/Casper Dalhoff Fotó: Casper Dalhoff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napig a világ egyik legismertebb balladája a Nothing Compares 2 U. Sinéad O’Connor ír énekesnő legismertebb slágere továbbra is a 90-es évek egyik legikonikusabb száma. Ám az kevésbé ismert, hogy O’Connor viharos viszonyt ápolt azzal, aki valójában komponálta ezt a dalt, és egy másik nagy név a zenében, mégpedig maga Prince — írja a Smooth Radio.

Az eredeti dalt 1985-ben adta ki a The Family, egy Prince által alapított funkbanda. Prince később, 1993-ban is előadta a dalt egy élő duettben Rosie Gainesszel, ez a verzió önálló videoklipként is megjelent.

De a dal videójának eredeti verzióját, amelyet az 1980-as években forgattak, csak 2018-ban adta ki a Warner Brothers, két évvel Prince halála után.

Sinéad O’Connor menedzsere, Fachtna O’Kelly adta az ötletet, hogy O’Connor ír sztár dolgozza fel a dalt. Chris Hill, az O’Connor Ensign kiadójának társrendezője 2009-ben ezt mondta a Mojónak: „Fachtna O’Kelly, Sinéad menedzsere bevitt egy kazettát, és amikor meghallottam, sírni kezdtem. Csak ültem ott könnyes szemmel. Aztán O’Kelly felhívta Sinead O’Connort, és azt mondta: Chris sír. – Olyan rossz volt? – kérdezte Sinéad.”

O’Connor később így nyilatkozott a dalról:

Azt hiszem, valószínűleg hasonlítok több millió emberhez, akik szerették a dalt, és mindannyian olyanok vagyunk, akik a dalt valamilyen veszteséggel társítottuk.

Míg sokan azt feltételezik, hogy a dal egy elveszett szeretőről szól, mások inkább azt tartották igaznak, hogy valójában Prince házvezetőnője, Sandy Scipioni ihlette, aki apja halála után elhagyta őt, hogy a családjával legyen.

Prince hangmérnöke, Susan Rogers később ezt mondta: „Sandy volt az a személy, aki gondoskodott arról, hogy elkészüljön kedvenc itala, ami a Five Alive volt, és gondoskodott arról, hogy a ház tiszta legyen, friss virágok legyenek a zongorán, és hogy a zokni és a fehérnemű tiszta legyen. Ez lehetett az ihlet.”

A tegnap elhunyt Sinéad O’Connor 56 éves volt. A pályafutása alatt tíz albumot kiadó énekesnő 1990-ben a Billboard Music Awards legjobb kislemeznek járó díját is elnyerte Nothing Compares 2 U című számáért – olvasható a VG cikkében.

Borítókép: 2013. augusztus 23-án a dániai Toender népzenei fesztiválon készített kép Sinéad O'Connor ír énekesnőről (Fotó:MTI/AP/polfoto/Casper Dalhoff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.