Globális melegrekord dőlt meg az elmúlt három hétben

A mostani július lehetett évezredek óta a legmelegebb hónap – tudatta csütörtökön a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Copernicus klímaváltozást figyelő európai szolgálat Genfben.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 07. 27. 18:47
Isztambul, 2023. július 26. Tûzoltók küzdenek a lángok megfékezésén az Isztambul ázsiai oldalán fekvõ Beykoz kerületben 2023. július 26-án. Az oltást nehezíti, hogy a térségben 43 Celsius-fokot is meghaladó hõség tombol. MTI/AP/Emrah Gürel Fotó: Emrah Gürel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két szervezet kiértékelte július 23-i hatállyal a meteorológiai adatokat.

„A világ forró széken ül” – hangsúlyozta António Guterres ENSZ-főtitkár.

Nem kell a hónap végéig várnunk, hogy ezt pontosan tudjuk. Hacsak a következő napokban nem lesz egy kisebb jégkorszak, a július minden rekordot meg fog dönteni

– mondta a világszervezet vezető diplomatája.

Az adatokból már most kitűnik, hogy az idei július első három hete volt a valaha mért legmelegebb háromhetes időszakasz, a legmelegebb esztendőt tekintve 2023 pedig megdöntheti a 2016-os év rekordját – jelentette ki Christopher Hewitt, a WMO éghajlatkutató szolgálatának igazgatója.

A világon feljegyzett legmelegebb nap az idei év július 6. volt 17,08 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel. Július 5. és 7. sem maradt el sokkal. A korábbi rekordot 2016. augusztus 13. tartotta 16,8 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel. Utóbbi csúcsérték az idei év júliusának legalább 17 napján túl lett szárnyalva.

A globális felmelegedés korszaka véget ért. Megkezdődött a globális forrás korszaka

– hangoztatta Guterres. Az ENSZ-főtitkár felszólította a politikai vezetőket, hogy haladéktalanul tegyenek drasztikus intézkedéseket a klímaváltozás megfékezésére.

Borítókép: Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén az Isztambul ázsiai oldalán fekvő Beykoz kerületben 2023. július 26-án. Az oltást nehezíti, hogy a térségben 43 fokot is meghaladó hőség tombol. (Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.