Elpusztult a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek egyik különleges szereplője

A színészpáros két filmjében is felbukkant.

2023. 08. 25. 17:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 18-án elpusztult Lolita, avagy Toki, a kardszárnyú delfin – adta hírül a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek egyik rajongói oldala. Mint arra a bejegyzés is emlékeztet, az állat a színészpáros két filmjében is felbukkant. Egyszer, hosszabb „szerepben” a Nyomás utána! címűben, amikor Roscót és Dougot a medence partján segíti ki dr. Spider és K1 verőlegényeivel szemben. Illetve néhány rövid képkocka erejéig az …és megint dühbe jövünkben, amikor Charlie egy kis pisztáciafagylalttal lepi meg Johnnyt.

Toki a Miami Seaquarium egyik legnagyobb sztárja volt, aki 1970-ben került fogságba, azóta a vízi show állandó fellépője lett. 

Életének nagy részét egy 24×11 méteres, 6 méter mély medencében töltötte. Az orka szabadságáért a környezetvédők régóta küzdöttek, a nyomás hatására előbb tavaly tavasszal megszüntették fellépéseit, majd végül döntés is született róla, hogy vissza kell helyezni befogásának helyére, a Csendes-óceán egy elkerített térségébe. A márciusra időzített terv azonban már sosem valósult meg. A több mint kéttonnás tengeri emlős rosszul lett, majd a kezelés ellenére hamarosan elpusztult – valószínűleg veseelégtelenségben. Az állat a számítások szerint körülbelül 56 éves volt. Az orkák általában körülbelül 50 évet élnek, de nem ritkák ennél idősebb példányok sem. A legidősebbet például 105 évesnek becsülték, bár utóbb kiderült valószínűleg inkább „csak” 80 esztendős lehetett.

Az 1978-ban bemutatott …és megint dühbe jövünkben egy másik kardszárnyú delfin is feltűnt. Hugo azonban már 1980-ban elpusztult agysérülései miatt, mert nekiment a medence falának.

Borítókép: Bud Spencer és Terence Hill az …és megint dühbe jövünk című filmben. (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.