Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Izzó lávát köpköd a hófödte Etna + videó

Magyar Nemzet
2023.12.01. 22:07
Izzó lávát köpköd a hófödte Etna + videó

Ismét látványos „showt” mutatott be az Etna: izzó lávát köpködött a hófödte csúcsra – adta hírül az ANSA olasz hírügynökség. Mint írják a jelenség teljesen normális, és egyáltalán nem érintette még a közeli Catania repülőterének működését sem.

A Tűzhányó Blog bejegyzéseiben azt írja, az elmúlt 10 nap alatt mintegy 200 kitörés volt az Etnánál, ráadásul „órát lehet hozzá állítani”, 60-80 percenként történnek. „Ez a kitörés jelenleg stabilnak látszik, nincs jel arra, hogy közeledne egy paroxizmális kitörés. Hasonlít a 2017 május-júniusi eseményhez, amikor vagy 60 rövid lávatűzijáték kitörés történt egymás után, kisebb szünetekkel, majd a vulkán több hónapra pihenőre vonult. De megtörténhet az is, hogy beleerősít a szicíliai hölgy és ez lávaszökőkút kitörésbe torkol” – írták. 

A vulkánt egyébként webkamerán keresztül élőben akár itt is követheti.

Mint korábban megírtuk, Európa egyik aktív vulkánja november 12-én ébredt fel ismét, és azóta szünet nélkül köpködi ki magából a lávát, hamut és a füstöt. A vulkán csúcsának környékét lezárták a látogatók elől.

Borítókép: Lávát lövell ki a hó borította Etna tűzhányó Szicília szigetén, Catania közelében 2023. december 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.