Tizennégy centis pandaikrek születtek a berlini állatkertben

Az anya mesterséges megtermékenyítésen esett át.

Forrás: MTI2024. 08. 23. 19:14
Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pandaikrek születtek a berlini állatkertben, a Meng Meng nevű pandamama augusztus 22-én 13.03 és 14.19-kor világra hozta két kicsinyét – közölte pénteken a német főváros állatkertje. – Mindkét bocs jól van és éjt nappallá téve el vannak látva anyjuk és tapasztalt pandacsapatunk szeretetteljes gondoskodásával – áll a pénteki közleményben, amely kiemeli, hogy az elkövetkezendő napok kritikus jelentőséggel fognak bírni.

A bocsok 169, illetve 136 gramm súllyal születtek és nagyjából 14 centiméter hosszúak. Csaknem teljesen csupaszok, süketek és vakok, jellegzetes fekete-fehér bundájuk csak később fog kinőni.

– Megkönnyebbültem, hogy mindketten egészségesen jöttek világra – mondta Andreas Knieriem állatorvos és állatkert-igazgató. – A kicsinyek élénkek, Meng Meng pedig elénk tárja, mit is jelent a mackószeretet, meghatóan gondoskodik ugyanis utódairól – tette hozzá.

Meng Meng március 26-án mesterséges megtermékenyítésen esett át. Augusztus 11-én pedig ultrahang segítségével két parányi szívdobbanást állapítottak meg a szakemberek, és 11 nap múltán már meg is születtek a bocsok. Az állatkert közleménye szerint a vemhesség 149 napig tartott. 

Most Meng Meng és kicsinyei az állatkertnek külön a pandák számára kialakított helyiségében vannak elhelyezve, és egyelőre a látogatók sem tekinthetik meg őket. A pandapapa, Csiao Csing nem vesz részt a kicsinyek gondozásában, ezért őt jelenleg is láthatja a közönség.

Meng Meng 2017-ben került a berlini állatkertbe, és már 2019-ben ikreket hozott a világra, amelyek – tavaly decemberben – már vissza is kerültek hazájukba, Kínába.

Jelenleg csak a berlini állatkertben láthatók óriáspandák Németországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.