A vargabéles tradicionális magyar desszert, amelynek az alapja a főtt cérnametélt és a túró. Elkészítése nem bonyolult, a végeredmény viszont annál lenyűgözőbb. A vargabéles nagyon jól megállja a helyét desszertként, de egy tartalmas gulyásleves vagy bableves után főételként is. A vargabélest megkoronázhatjuk azzal, ha mennyei gyümölcsszószt is készítünk mellé. A Mindmegettén ezúttal megmutatja Gáspár Bea, hogy készíti ezt a finomágot.
Elkészítés
- A vargabéleshez a cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük. A leszűrést követően hideg folyó vízzel gyorsan lehűtjük, majd félretesszük.
- 6 dkg vajat habosra keverünk a tojások sárgájával, a kristálycukor egyharmadával, a vaníliarudak kikapart belsejével és a citrom reszelt héjával. Hozzáadjuk az áttört túrót, a tejfölt, a pudingport, egy csipet sót, és az egészet krémesre keverjük.
- Beletesszük a kifőtt cérnametéltet és a mazsolát. A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és óvatosan ezt is beleforgatjuk a krémes keverékbe.
- Egy mélyebb tepsit kivajazunk, és az egyik csomag kinyújtott leveles tésztával kibéleljük. A túrós-habos masszát belesimítjuk, majd a másik leveles tésztalappal befedjük. A maradék olvasztott vajjal megkenjük, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
- A szósz hozzávalóit összeforraljuk, majd pár percig botmixerrel pürésítjük. Amint megsült a vargabéles, néhány percig állni hagyjuk, majd kockákra vágva, porcukorral meghintve, a piros gyümölcsös szósszal körülöntve tálaljuk.
A teljes cikket és a hozzávalókat a Mindmegette.hu oldalon olvashatják el.
Borítókép: Vargabéles (Forrás: Mindmegette.hu)