Az ENSZ pályázatán nyert támogatást a Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetem bekerült az ENSZ által támogatott mindössze négy egyetem közé.

Forrás: MTI2020. 10. 19. 16:01
null
Forrás: PTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem és az embercsempészet témakörét érintő tananyagokról is egyeztetéseket folytat a jövőben a tágan vett térségben lévő partnerintézményekkel a Pécsi Tudományegyetem.

Mint azt a PTE közleményében írták, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala által kiírt felhívásra csaknem hetven országból több mint kétszáz pályázatot adtak be a különböző felsőoktatási intézmények, az ENSZ pedig ezek közül a pécsivel együtt mindössze négyet támogatott.

A kommünikében Mohay Ágostont, a pécsi jogi kar nemzetköziesítésért felelős dékánhelyettesét, a projekt szakmai vezetőjét idézve közölték: az intézmény az ENSZ hivatala által kidolgozott egyetemi tananyagokról folytat majd egyeztetéseket más felsőoktatási intézményekkel olyan kiemelt témakörökben, mint kiberbűnözés, a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem és embercsempészet, a terrorizmus elleni küzdelem, a bűnmegelőzés és igazságszolgáltatás.

A pályázat központi eleme egy háromnapos – a pandémia miatt online formában megvalósuló – workshop lesz, amelyet november 4. és 6. között rendeznek.

A közlemény szerint a cél az, hogy a rendezvényen szerzett tapasztalatokra építve a partneregyetemekkel közös ajánlást fogalmazzanak meg az érintett tananyagok fejlesztésére. Az angol nyelvű workshop minden érdeklődő számára online megtekinthető lesz, az elérhetőséget a PTE jogtudományi karának honlapján teszik majd közzé.

Bárki lehet életmentő – újraélesztés kicsiknek és nagyoknak

Az újraélesztés világnapján kisfilmmel hívta fel a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés technikáját. A film pénteki bemutatóján Betlehem József professzor, a PTE rektorhelyettese, a film szakmai lektora hangsúlyozta: akár az óvodások is megmenthetik egy szerettük életét, ha rendelkeznek a kellő tudással, lélekjelenléttel.

Akár egy óvodás is tud segíteni

A hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel Magyarországon évente, ezért is fontos felhívni a figyelmet az újraélesztés fontosságára.

Az újraélesztés napja lehetőség arra, hogy minél több emberhez eljusson az életmentő üzenet, hogy laikusként is merjünk segíteni, ha újraélesztésről van szó – mondta Betlehem József, a film ötletadója, szakmai lektora. – Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg valaki hirtelen szívhalál következtében, azért, mert az emberek többsége nem tud hatékonyan segíteni.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.