Csütörtöktől erős lehűléssel tér vissza a kemény tél + videó

Jelentős lehűlés várható a jövő héten. A hét elején még többfelé 10 fok körül alakulnak a maximumok, a hét második felében már napközben is mínuszok, hajnalban pedig néhol mínusz 20 fok körüli értékek lesznek. Emellett szórványosan havazásra, ónos esőre is készülni kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el a távirati irodához.

Forrás: MTI, met.hu2021. 02. 08. 12:47
null
Érdemes felkészülni rá, hogy csütörtöktől ismét télies lesz az időjárás Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint előreláthatólag csütörtökön következik be hazánk időjárásában az a fordulat, amely az igazi, hamisítatlan téli időt visszatérést hozza el.

Hétfőn túlnyomóan borult idő várható, sokfelé valószínű kisebb-nagyobb megszakításokkal eső, záporeső, délen kis valószínűséggel zivatar is kialakulhat. Több helyen megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban 0 és plusz 9 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben plusz 4-12 fokig melegszik a levegő, északnyugaton lesz a leghidegebb.

Érdemes felkészülni rá, hogy csütörtöktől ismét télies lesz az időjárás (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Kedden az északi megyékben az eső mellett havas eső, havazás is előfordul. Néhol ónos eső sem kizárt. Helyenként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és plusz 3, a maximumhőmérséklet általában 0 és plusz 9 fok között valószínű, de délkeleten néhol 10-13 fokot is mérhetnek.

Szerdán délelőtt szórványosan, a délutáni, esti órákban már sokfelé várható eső. Főként az északi, északnyugati megyékben számítani lehet havas esőre, havazásra is. Néhol ónos eső sem kizárt. A szél is több helyen megerősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 6 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 12 fok között alakul, a délkeleti országrészben mérhetik a magasabb értékeket.

Csütörtökön sokfelé, estétől már inkább csak a tiszántúli területeken valószínű csapadék: az esőt nyugat, északnyugat felől havazás váltja fel mindenütt. Erős, sok helyen viharos lesz a szél.

A hajnali, reggeli órákban általában mínusz 9 és plusz 9 fok közötti értékek várhatóak, napközben pedig fokozatosan hűl majd a levegő.

Pénteken felhőátvonulások várhatóak, a nyugati országrészben hosszabb, a keleti tájakon rövidebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat hózápor. A szél erős, a Dunántúlon több helyen viharos lesz.

A leghidegebb órákban általában mínusz 15 és mínusz 8 fok között alakul a hőmérséklet, de a havas, derült, szélvédett részeken akár mínusz 20 fokig is hűlhet a levegő. Valószínűleg délután is csak mínusz 9 és mínusz 1 fok közötti értékek várhatók.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan lehetnek hózáporok is. A szél sokfelé megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 15 és mínusz 8 fok között alakul, de a havas, derült, szélvédett részeken akár mínusz 20 fokig is lehűlhet a levegő. Délután is csak mínusz 9 és mínusz 1 fok közötti csúcsértékek lehetnek.

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1X_qyJN3NPt2YMdn2ZyXmABBVQclaLMIZCX8sbZRm80Z2gAa4IiVlzJm4&v=KdyfHhvw85w&feature=youtu.be

Vasárnap szórványosan kialakulhat hózápor és több helyen megerősödik a szél. A leghidegebb órákban általában mínusz 15 és mínusz 7 fok közötti értékek várhatók, de a havas, derült, szélvédett részeken akár mínusz 22 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Napközben is csak mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakulnak a maximumok – olvasható az előrejelzésben.

Közlekedési fennakadásokat okozott a havazás Németországban

Közlekedési fennakadásokat okozott a havazás és a jégeső vasárnap Németország több tartományában. A hatóságok napok óta figyelmeztettek a várható nehézségekre, így kevesen keltek útra, és elmaradt a közlekedési káosz, amelytől tartottak. A helyenként havazással és rendkívüli erejű hófúvásokkal, máshol heves jégeső formájában érkezett kiadós csapadék annak tulajdonítható, hogy betört Németország fölé egy sarkvidéki eredetű viharfront, amely az ország középső részén találkozott egy délről érkezett fronttal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.