Idén már októberben leesett az első hó + videó

A mediterrán ciklon nyomában országszerte jelentős csapadék hullott, a Mátrában a 14 cm-t is elérte a hó vastagsága.

Juhász Attila
Forrás: met.hu, koponyeg.hu, idokep.hu, MW2020. 10. 14. 13:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben alig másfél héttel ezelőtt, október első hétvégéjén még 30 Celsius-fok körüli vagy afeletti hőmérsékleti értékekkel dőlt meg a napi melegrekord, mostanra nemcsak az igazi ősz köszöntött be hazánkban, hanem kis túlzással rögtön a tél is. A hét elején érkező mediterrán ciklon bizony nemcsak kiadós esőt okozott országszerte, hanem a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken leesett az első hó is. Mindez október közepén talán kissé szokatlan, de semmiképpen sem példa nélküli.

A Köpönyeg.hu meteorológiai oldal is beszámolt róla, hogy szerda reggel a Mátrában élők bizony havas tájak látványára ébredhettek.

– Havazásba váltott az eső a magasabb hegységeinkben. Gyönyörű fehér a táj a Kékestetőn is, ahol már a fagy is megérkezett, éppen –1 °C-ot mutatnak a hőmérők – írta a portál kora reggeli cikkében, amelyet olvasóik által beküldött képekkel is illusztráltak.

Az Időkép.hu oldal tájékoztatása szerint a Mátrában a 14 centimétert is elérte a hó vastagsága, a portál még videót is készített az októberben felettébb érdekes időjárási jelenségről, mely a legnagyobb megosztó portálra is felkerült.

Tavaly ilyenkor egyébként kontinensünk északi felére köszöntött be előbb a télies idő, hazánkban akkor a hónap vége felé jöttek a mínuszok, igaz, az akkori jelentős lehűlés nem párosult havazással.

Nem úgy, mint 2018-ban, amikor október 24-én volt a szezon első havazása, szintén a Kékesen, ám a korábbi években is többször előfordult, hogy már az ősz második hónapjában fehérbe borult a táj Magyarország egyes részein.

A hét végére várható az újabb mediterrán ciklon érkezése

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szerdai és csütörtöki szárazabb napok és az átmeneti felmelegedés után pénteken éri el a Kárpát-medencét az újabb mediterrán ciklon, amely a hétvégén – főleg pénteken – hozhat ismét jelentős mennyiségű csapadékot, akár egy-egy zivatar sem kizárt, és a ciklon nyomában, erős északnyugati szél kíséretében ismét csökken majd a hőmérséklet, olyannyira, hogy szombaton megint lesznek hazánkban olyan vidékek, ahol a hőmérséklet meg sem közelíti majd a 10 Celsius-fokot, vasárnaptól kezdődően pedig egyre több helyen várhatóak hajnali, reggeli fagyok.

Hogy a hegyekben lesz-e újabb havazás, kialakulhat-e akár komolyabb hótakaró is, az egyelőre még kérdéses.

Tíz esetben avatkoztak be a tűzoltók a Mátrában

Kidőlt, veszélyesen megdőlt fák és az út fölé lógó faágak adtak munkát a gyöngyösi hivatásos tűzoltóknak Kékestető és Mátraháza térségében, szerdán.

Tíz alkalommal avatkoztak be a szakemberek, reggel hat és délután kettő óra között – számolt be róla honlapján a megyei katasztrófavédelem.

Mint írják, kilenc helyszínen a megdőlt fák forgalmi akadályt képeztek vagy azok ágai veszélyeztették a járműforgalmat, továbbá egy épületre dőlt fát is eltávolítottak a tűzoltók. Jellemzően motoros láncfűrészt és kéziszerszámokat használtak a káresetek felszámolása során. Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván és Bagolyirtás településeken áramkimaradás történt a hajnali órákban, mely több mint ötszáz fogyasztói helyet érintett. Az áramszolgáltató szakemberei a helyszínre vonultak, délután fél kettőkor már ez a szám csökkent, közel négyszáz fogyasztói helyen volt áramkimaradás. A szakemberek továbbra is a helyszínen vannak, folyamatosan dolgoznak az áram helyreállításán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.