363 madárfaj örökítőanyagát tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport

A tudósok munkájuk során több mint 18 milliárd bázispárt (az örökítőanyag információjának alapelemét) szekvenáltak.

Forrás: MTI2020. 11. 12. 7:20
null
Az Ázsiában honos gyümölcsevõ Psilopogon lineatus madárfaj egyik példánya és a seregélyfélék családjába tartozó dzsungel majna (Acridotheres fuscus) rivalizál egymással Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Földön több mint 10 ezer madárfaj él az apró kolibriktől a fácánokon át a sirályokig. Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 150 tagja feltárta 363 madárfaj örökítőanyagát és átfogó genetikai atlaszt hozott létre, amelyben szinte minden létező madárcsalád képviselteti magát.

A kutatási eredményeket a Nature című tudományos lapban mutatták be.

A tanulmány a B10K nemzetközi genomprojekt része, melynek célja, hogy szekvenálják a bolygó minden létező madárfajának örökítőanyagát, és így létrehozzák ezen állatok átfogó családfáját.

A projekt új statisztikai és bioinformatikai módszereket igényelt – mondta el Lukas Keller, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológusa, a tanulmány társszerzője. Keller kollégáival az énekes verébsármány (Melospiza melodia) genomjának feltárásához járult hozzá. Ez a madár azon 267 faj egyike, melynek örökítőanyagát eddig még soha nem szekvenálták.

Az Ázsiában honos gyümölcsevõ Psilopogon lineatus madárfaj egyik példánya és a seregélyfélék családjába tartozó dzsungel majna (Acridotheres fuscus) rivalizál egymással
Fotó: MTI/EPA

A tudósok munkájuk során több mint 18 milliárd bázispárt (az örökítőanyag információjának alapelemét) szekvenáltak, majd illesztettek össze számítógép segítségével.

A genomadatok fontos információt jelentenek az állatvédelem szempontjából is. Feltérképezhető a populációk csökkenése vagy azonosíthatók a rokoni kapcsolatok. A gyűjtemény lehetővé teszi az egyes káros génmutációk kimutatását és kiiktatását is.

Nőtt a Galápagos-szigetek madárfajainak populációja

Jelentősen nőtt a Galápagos-szigeteken a pingvinek és a röpképtelen kormoránok populációja – számolt be róla múlt hónapban a Galápagosi Nemzeti Park. A legutóbbi felmérés szerint 1940 galápagosi pingvinek és 2200 röpképtelen kormoránok populációja él a szigeteken. Ekkora pingvinpopulációt utoljára 2006-ban mértek, a kormoránok populációja pedig még sohasem fordult elő ilyen magas számban a szigeteken. A felmérés szerint a két állatfaj legtöbb kolóniája az Isabela- és a Fernandina-szigeten, valamint a Marielas mini szigetcsoporton él. Tavaly a pingvinek száma 1451, a kormoránoké pedig 1914 volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.