Világhírű egyetemek előtt végzett a Széchenyi István Egyetem csapata

Los Angeles-i, müncheni és torinói egyetemeket maga mögé utasítva végzett a világ 18., Európa 6. helyén az autonóm programozó versenyen a SZEnergy Team, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói versenycsapata, amely egy másik versenyszámban a kontinens második legjobbja lett.

Forrás: SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM2021. 04. 24. 18:14
null
Miklós Máté, Simon Róbert Balázs és Bokor József Fotó: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo Forrás: Májer Csaba József/Széchenyi István Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Shell Eco-maraton a világ legnagyobb, hallgatóknak meghirdetett üzemanyag-takarékossági megmérettetése, amelyen a Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy is rendszeresen indul. A járványhelyzet miatt a versenyszámokat idén online rendezték. Minden indulónak megadott járműmodellel és szenzorkészlettel, virtuális szimulációs környezetben kellett teljesítenie a feladatokat. A SZEnergy kiváló eredményt ért el: világszinten a 18., Európában a 6. helyen végzett, megelőzve többek között a Müncheni és a Torinói Műszaki Egyetemet, valamint a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemet. Legalább ekkora sikernek számít az „adat és telemetria” versenyszámban európai viszonylatban elért 2. hely is, amivel különdíjat érdemelt ki a győri csapat. Itt a feladat egy olyan dokumentum elkészítése volt, amely a jármű belső monitorozó-, adatgyűjtő és -kiértékelő rendszerét tartalmazta.

A SZEnergy tagjainak Bokor József professzor, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke és Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő személyesen gratulált az egyedülálló teljesítményhez. „Azért is fontos ez a siker, mert ma az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások nagy figyelmet és támogatást kapnak Magyarországon. Nemzeti laboratóriumok alakultak, s az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium egyik partnere a Széchenyi István Egyetem, amely képes arra, hogy figyelemre méltó, bizonyos területeken vezető szerepet töltsön be. Azok a feladatok, amelyeket ebben a versenyszámban a SZEnergynek meg kellett oldania, mindenhol a kutatások központi részét képezik” – hangsúlyozta Bokor József, megjegyezve, hogy a hallgatói csapatok tagjai lehetnek a jövő szakemberei az iparban, az egyetemi oktatásban és a kutatásban.

Miklós Máté, Simon Róbert Balázs és Bokor József
Fotó: Májer Csaba József/Széchenyi István Egyetem

Simon Róbert Balázs gratulációja mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben a győri volt az egyik, ha nem a legdinamikusabban fejlődő egyetem az országban, amit többek között az új kollégiumi szárnyak építése, a labor- és más infrastruktúra-fejlesztések jeleztek, a közeljövőben pedig a technológiai és innovációs park megvalósítása erősít tovább. „Mindezt persze meg kell tölteni minőségi tartalommal is, amihez megfelelő tudású oktatókra, kutatókra és tehetséges hallgatókra van szükség” – mondta, külön kiemelve, hogy a SZEnergy ebben a versenyben a világ 50 legjobb egyeteme közé tartozó münchenit is maga mögé utasította.

A SZEnergynek Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség elnök-vezérigazgatója is gratulált nemrégiben, tolmácsolva Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elismerését is. Levelében azt írta: „A SZEnergy Team teljesítménye értékteremtő, és biztos alapokat nyújt majd a csapattagoknak a digitalizáció uralta jövőben. Hosszú távú előnyökkel járhat az egyetemi tanulmányokkal párhuzamosan végzett munka, amelynek során szakmai tapasztalatokat gyűjthetnek és hasznos nemzetközi kapcsolatokat építhetnek ki.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.