Hatvanöt éve szüntette meg a kommunista rendszer a Kis Újságot

A Kis Újság alig különbözött a korabeli kommunista sajtótól, sorsa mégsem lehetett más, mint a megsemmisülés.

Pethő Tibor
2017. 08. 14. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobi István miniszterelnök képtelen volt vezetni a kormányüléseket. A miniszterelnöki kabát jócskán és meglehetősen feltűnően lötyögött rajta – igaz, a bábfigura szerepén túl a Független Kisgazdapárt borissza elnökére (egyben titkos kommunista párttagra) az országot ténylegesen 1948 óta irányító Rákosi Mátyás MDP-főtitkár, miniszterelnök-helyettes nem számított. Nem nyilvánvaló alkalmatlansága miatt volt kénytelen távozni tehát Dobi 1952 augusztusában a kormány éléről; a sztálini minta nyomán (Joszif Visszarionovics a szovjet minisztertanács elnökeként is funkcionált) akarta magának a miniszterelnökséget Rákosi. Nagy helycsere következett: Dobi István formális hatáskörét is elvesztve a kollektív államfői testület, az elnöki tanács elnökévé avanzsált, a korábbi elnök, a volt szocdem Rónai Sándor pedig az Országgyűlés vezetésével volt kénytelen beérni a következő esztendőkben.

A helycserének és vele Dobi István köszönőemberré való előléptetésének még egy járulékos következménye volt: hatvan évvel ezelőtt, 1952. augusztus 13-i számával megszűnt a névleg Dobi által főszerkesztett kisgazda pártlap, a Kis Újság. A lépéssel – már csak néhány apróság volt hátra – kiteljesedett a szovjet mintára elképzelt sajtóstruktúra Magyarországon. A győzelmet erősítendő a Magyar Dolgozók Pártja központi lapja, a Szabad Nép új rotációs gépet kapott az NDK-ból, augusztus 20-tól pedig a Pravdát utánzó lepedő formátumban jelent meg.

A Szabad Nép 1948 óta – s ahogy teltek az évek, egyre inkább – az ország vezető újságjának számított. Kitüntetett helyzetére utalt a többi napilapéhoz képest jóval magasabb példányszáma: 1951-ben átlagosan napi 633 ezret nyomtak belőle, ezt a számot 1952-ben, nagy formátumúvá alakításával 800 ezerre emelték. A hatalmas papírigényt a többi lap, leginkább a megszüntetett, már alig 20 ezres Kis Újság felszabaduló készleteiből fedezték. (A Szabad Nép különleges pozícióját mutatja a normális médiakörülmények között egyébként abszurdnak tűnő szokás: ha lapzárta előtt még új, fontosabb anyag érkezett egy-egy szerkesztőségbe, illett megkérdezni a kommunista pártlaptól, hogy kíván-e foglalkozni az eseménnyel. Ha írt róla, minden további nélkül lehetett a felmerülő kérdéssel foglalkoznia a többi orgánumnak is. Ha nem, meg kellett várni, amíg a Szabad Nép lehozza.)

A Kis Újság hanyatlása már évekkel korábban elkezdődött, a Független Kisgazdapárt 1947-es lefejezésével – Kovács Béla letartóztatásával, illetve Nagy Ferenc emigrációba kényszerítésével – egy időben. Mindezt csupán gyorsította, amikor 1949 júliusában a totális hatalmát lassanként egészen kiépítő MDP-vezetőség az addigra már meglehetősen viharvert polgári, illetve koalíciós sajtó felszámolásáról döntött.

Igaz, az évtizedek sajtóviszonyait kialakító, az egypártrendszer bevezetéséhez igazodó döntés csak a kegyelemdöfést adta meg az 1945-öt követő, ekkorra nagyjából felszámolt részleges sajtószabadságnak. A polgári lapok hangja a Kis Újságéhoz hasonlóan már 1947 őszétől, a kék cédulás választások, a Magyar Függetlenségi Párt és lapja, az Ellenzék betiltása óta érezhetően lehalkult. Rövidesen látványos átalakulás indult meg a napilappiacon: 1948 első felében még tizenkét országos hírlap jelent meg, ebből öt volt kommunista, közülük négy állt az MKP valamelyik cégének a tulajdonában. (Ezek: a Szabad Nép, a Szabadság, a Vörös Hadsereg lapja: az Új Szó és a két kommunista bulvár, a nagy hagyományú Friss Újság és a képes Magyar Nap.) Működtek a koalíciós pártok és az ellenzéki polgári erők lapjai is, így a Népszava, a Kis Újság, a Hírlap, a reggeli és délutáni kiadású Szabad Szó, az esti Világosság, illetve a koalíción kívül álló erők által támogatott Magyar Nemzet és a Világ. Egy esztendő alatt a mérleg még inkább elbillent az egyeduralkodóvá lett, a Szociáldemokrata Pártot magába olvasztó, kialakuló kommunista állampárt, a Magyar Dolgozók Pártja javára. 1949 elején a megmaradt 10 országos napilapból ugyan továbbra is öt volt hivatalosan vagy félhivatalosan az egyesített Magyar Dolgozók Pártja közelében, ám a valóságban mindez egyre kevésbé számított, hiszen a megmaradt nem kommunista újságok hangvétele egyre kevésbé térhetett el az MDP hivatalos irányvonalától.

Az átmeneti helyzet végleges megoldását célozta az MDP központi vezetősége titkárságának 1949. július 6-i ülése. Érdekes fénytörést ad a helyzetnek, hogy a sajtó totális alávetéséről szóló javaslatot az a Losonczy Géza terjesztette a plénum elé, aki rövidesen hamis vádak alapján börtönbe került, majd szabadulása után Nagy Imre mellé állt, 1956 elejétől pedig egyik legkövetkezetesebb képviselője volt – mint a Magyar Nemzet szerkesztőbizottságának a tagja – a sajtószabadság legalább részleges visszaállításának. (Losonczy utóbb tragikus sorsra jutott, a Nagy Imréék elleni eljárás folyamán a börtönben 1957-ben meggyilkolták.)

A titkárság egyelőre nem merte megszüntetni a már csak formálisan létező két koalíciós partner központi pártlapjait, a Kis Újságot és a Szabad Szót, de kimondta a halálos ítéletet vidéki sajtójuk legnagyobb részére. Egyúttal megszüntették a Szabad Szó esti kiadását, a kisgazdapárti Hírlapot (a háború előtti legendás Pesti Hírlap utódát formálisan a Magyar Nemzettel egyesítették) és a polgári demokrata Világot. Elrendelték, hogy minden szerkesztőségbe kommunista újságírókat kell helyezni. Nem voltak kíméletesek saját, kizárólag szavazatszerzési okokból működtetett bulvárlapjaikkal szemben sem. A Magyar Nap 1949 végén, a Friss Újság 1951 márciusában szűnt meg, miközben a szovjet Komszomolszkaja Pravda mintájára életre hívták a kommunista ifjúsági napilapot, a Szabad Ifjúságot. Hasonlóképpen a Vecsernaja Moszkva példája ösztönözte, hogy a szociáldemokratáktól örökölt délutáni Világosságot 1952 áprilisában Esti Budapestre nevezzék át. (Különben is, indokolta a határozat, esti napilap címének értelmetlen dolog a világosságra utalnia )

Ezzel egy időben fokozatosan sorvasztották el a névleg még létező két törpepárt központi orgánumait. A Nemzeti Parasztpárt újságja, a Szabad Szó vérzett el előbb. 1951-ben hetilappá alakították át, utolsó száma pedig 1952. február 3-án látott napvilágot, majd mindenfajta bejelentés nélkül, feltűnést nem keltve tűnt el az újságosstandokról és az előfizetők levélszekrényeiből.

A Kis Újság agóniája némiképp hosszabb ideig tartott. Előbb a Rajk-per árnyékában leváltották az engedetlen felelős szerkesztőt, Antalffy Gyulát. „1949 szeptember első vagy második napján megszólalt hivatali telefonom, s a vonal másik végén a hang Rákosi Mátyásé volt – írta visszaemlékezésében Antalffy. – Ez a hang sosem volt barátságos, inkább utasító vagy éppen rendre utasító. Most körülbelül ezeket mondta: »A közeli napokban kiadják a vádiratot a Rajk-banda bűnperében. Úgy gondoljuk, Antalffy, hogy magának kell lapjukban megbélyegezni ennek a fiók-Titónak a gaztetteit.« Valóban nekem kellett volna, a válaszom mégis ez volt: »Miniszterelnök-helyettes úr, én azt a cikket nem tudom megírni!« Két nap múlva lekerült a nevem a lapfejről.” Az utód felelős szerkesztő, Katona Jenő megírta a kívánt vezércikket A vádirat olvasása után címmel. A háromhasábos szövegfolyam lényege egy mondatban: a magát „hitvány kapitalista lakájjá” züllesztő Rajk László példájának arra kell ösztönöznie a magyar népet, hogy „bölcs vezérével, Rákosi Mátyással együtt még inkább fokozza éberségét a provokátorok, kémek, árulók aljasságával szemben”.

Hogy a Kis Újság a Független Kisgazdapárt lapja, az ekkoriban már csupán – mint a fenti példa látványosan mutatja – a címbetűk alatti megjegyzésből derült ki. Hangvétele nem tért el a korabeli kommunista sajtóétól s természetesen a még éppen létező polgári lapmaradványokétól sem. Sorsa az egyeduralkodó párt akaratából mégsem lehetett más, mint a megsemmisülés. 1951. október 31-én az utolsó oldalakon rövid közlemény jelentette be, hogy a Kis Újság hetilappá alakul át. A vég egyre közeledett, és ezt a munkatársak is érezték. Katona Jenő felelős szerkesztő – korábban neves katolikus újságíró – ma már eldönthetetlen, hogy túlbuzgóságból vagy megrendelésre született Vatikán-ellenes írásai legfeljebb rövid időre hosszabbították meg a szerkesztőség létét. 1952. március 9-én a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára kiadott ünnepi számban a címlapon még napvilágot látott Benjámin László köszöntő verse. „Az első szó róla beszéljen, / Csak őt dicsérje, a zömök / Férfit, akit tizenhat évig / Titkoltak tőlünk börtönök” – vetette papírra többek között a költő. Az ünnepi számot követően mindenfajta bejelentés nélkül a Kis Újság már csak kéthetente jelent meg egészen 1952. augusztus 13-ig, amikor Dobi leváltásával együtt a szerkesztőséget is szélnek eresztették. Katona Jenő a Könyvtáros című folyóirat élére került, és ott is maradt nyugdíjba vonulásáig. (A Kis Újság utóéletéhez hozzátartozik, hogy az 1956-os forradalom idején néhány napra feltámadt, majd 1989-től, a kisgazdapárt hetilapjaként ismét napvilágot látott. Újbóli megszűnése az FKGP 2002-t követő hanyatlásához köthető.)

1952 derekára öt napilap maradt az országos piacon. A kommunista sajtóstruktúra élújságját, a kitüntetett pozícióban lévő Szabad Népet a szakszervezetek lapja, a moszkvai Trud mintájára átalakított Népszava, illetve a már említett Szabad Ifjúság (Komszomolszkaja Pravda) és az Esti Budapest (Vecsernaja Moszkva) követte a rangsorban. Kakukktojásnak a múltbeli csökevényként számon tartott, elszürkült, a pártlapoktól csak visszafogottságában eltérő Magyar Nemzet számított. A legtekintélyesebb polgári napilapként egyelőre meghagyott, állami kézbe vett Magyar Nemzetnek az elvárások szerint a pártonkívülieket kellett volna megszólítania és a szocializmus felé orientálnia – ezt a feladatát az MDP agitációs és propagandaosztályának általában lesújtó véleménye szerint messze nem tudta teljesíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.