Kitüntették 1956 pécsi hőseit

A mecseki láthatatlanok szabadságharcos csapata három héten át kitartott a világ leghatalmasabb hadserege ellen.

Sashegyi Zsófia
2017. 11. 07. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges ellenállás bontakozott ki a Mecsek lankáin 1956 novemberében. A csoportról, amelyet később a kádári propaganda kissé lesajnálón mecseki láthatatlanoknak nevezett, még ma sem tudunk eleget – mondta Páva Zsolt pécsi polgármester, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc idején tanúsított hősies helytállásukért emlékérmet adott át Farkas József, Lux Antal és dr. Tésenyi Ferenc szabadságharcosoknak.

Dr. Tésenyi Ferenc ebből az alkalomból a városnak adományozta a gerovói hadifogolytáborban írt naplóját, amelyben saját és társai visszaemlékezéseit rögzítette a Mecsekben folytatott ellenállásról. – Tizennyolc évesen abban a reményben vállaltam a mecseki harcot, hogy a nyugati világ nem nézi tétlenül Magyarország mártíriumát, és a segítségünkre siet. A mecseki láthatatlanok szabadságharcos csapata három héten át kitartott a világ leghatalmasabb hadserege ellen, és rajtaütéseivel eredményes és dicsőséges lapot írt a magyar hadtörténet krónikájába – mondta beszédében az egykori szabadságharcos. – Nemcsak az a győzelem, ha felülkerekedünk, hanem ha megőrizzük identitásunkat és hitünket a feltámadásban. Ebben a meggyőződésben éltem egész életemben – fogalmazott az egykori szabadságharcos, aki több mint negyven svájci emigrációban töltött év után lapunknak nyilatkozott először.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.