Kommuna, pofon, írógép: 130 éve született Makarenko

Utánajártunk, miért vált ki belőlünk viszolygást a leghíresebb szovjet pedagógus neve.

Pethő Tibor
2018. 03. 14. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elfogyott a tüzelőnk, mindenki előre, megyünk fát vágni” – adta ki diákjainak a parancsot Anton Szemjonovics. A Gorkij-telep jórészt bűnöző fiatalkorúakból verbuvált lakói nemcsak ellenálltak a felszólításnak, hanem mint rendesen, kigúnyolták a pedagógusokat az éles eszű főkolompos, Zadorov vezetésével. „Majd a tanárok felvágják a fát, hiszen nem akarnak fázni. Minek kellünk mi ehhez?” – vetette oda bicskanyitogató kamaszcinizmussal a fiú. Makarenkónak érthető módon ekkor „durrant el az agya”. Odalépett Zadorovhoz, és egy hatalmas pofont kent le neki. A főkolompos hirtelen megjuhászodott, elindult fát vágni, társait is erre biztatta. Állítólag még kezet is nyújtott a pedagógusnak.

Hogy ez a bizonyos pofon, amihez később a „makarenkói” állandó jelzőt illesztették, ilyen hatalmas történelmi karriert fut be (elszakadva a konkrét esettől, igazolandó, hogy Makarenko a szükséges mértékű testi fenyítés híve lett volna), a különleges telep lakói közül nyilván a legvadabb álmában sem gondolta senki. Kevéssé ismert a másik eset: a növendékek körében elterjedt (vagy inkább korábbi tapasztalataik alapján feléledt) az antiszemitizmus. Nemcsak szóban, de tettlegesen is bántalmazta, terrorizálta a többség a zsidó származásúakat.

A terror a telepen eleinte egyébként sem volt ritka. A táboron belüli bűnözés a szervezett lopássorozatokon át a nemi erőszakig a kezdetekben megakadályozhatatlannak tűnt, bármit is próbáltak ellene tenni a tanárok. Ráadásul az ellátási nehézségek, a rendre beköszöntő éhezés is gerjesztette az anarchiát, a terrort.

Amikor Makarenko megpróbálta kideríteni, kik zaklatták a zsidó származású kisgyerekeket, azok eleinte a bosszútól tartva hallgattak. Végül mégis lelepleződtek a vétkesek; a szabályos dührohamot kapó, a rendőrséget az ügybe bevonni nem kívánó Makarenko az asztalán fekvő írógépet megragadta, és hozzávágta a bandavezérhez (akit egyébként nem talált el), majd székkel támadt felé. Megütni nem tudta, ugyanis a többiek lefogták. (Reakciója érthető, ha napjainkban talán komikusnak tűnik is. A gyerekekkel való foglalkozás sokszor emberfeletti munka, hatalmas energiák mozgósításával lehet csupán bármiféle eredményt elérni, különösen olyan rendkívül nehéz körülmények között, amelyekkel a Gorkij-telep nevelői voltak kénytelenek nap nap után megküzdeni.)

A két esetet Makarenko utólag egyébként pedagógusi pályájának mélypontjaként értékelte. Hibás tanári lépésnek, ám a Zadorov arcán csattanó pofonról azt is megállapítja az általa írt nagyszabású Pedagógiai hőskölteményben, hogy az „nem elfogadható módon” sikert hozó őszinte emberi megnyilvánulás volt. Nemeh Diana pedagógus-kutató értelmezése szerint a korábban csavargó diákbűnözők szemében „az őszinte emberi reakció épp attól vált hatásossá, hogy ritkán tekintették őket embernek. Az indulatokat elszabadító őszinte reakció pillanatát, ami sorsfordító változást hozhat a gyerek életébe, ráhatásnak nevezi Makarenko. Itt nem módszerről van szó, hanem két ember személyes kapcsolatáról, ahol egyik sem kezeli a másikat adatként, érdektelen vagy értéktelen példánynak.” A hirtelen ráhatás módszere azonban Makarenkónál sem testi fenyítést jelentett elsősorban, sokkal inkább lelki, szellemi meghökkentést, váratlan szembesítést. Olykor pedig a növendéket váratlanul érő, bizalmat feltételező engedékenységet, „tanári nagyvonalúságot”.

Az elcsattant pofon mögött tehát ezt is meg kell látnunk Makarenko esetében, akár azt az emberfeletti munkát, amit előbb a Gorkij, majd a (sokkal rosszabbul hangzó) Dzserzsinszkij-telepen végzett.

Az éppen százharminc éve, 1888. március 13-án, a mai Ukrajna területén született Makarenko még a számtalan gyereket és kamaszt csavargásra és bűnözésre kényszerítő polgárháború idején, 1920-ban szervezte meg a Gorkijról elnevezett első telepét, amelyet szándéka szerint idővel sikerült többé-kevésbé működő önigazgató kollektívává fejleszteni. Makarenko fegyelmező, egyben ösztönző mondása, a „követelek tőled, mert tisztellek” szolgált a vagyonközösségben élő minitársadalom alapjául. A fiatalok kezébe felelősséget adtak: választott vezetőik a tanárokkal közösen alkották a kommuna parancsnoki tanácsát, amelyben Anton Szemjonovics vétójoggal bírt. Később egyre nagyobb hatalomra tett szert az egész közösséget átfogó közgyűlés, amely a legfontosabb ügyekben (az élelem beszerzése, a telep működtetése, a renitensek felelősségre vonása) döntött. A legszigorúbb büntetésnek a kommunából való kizárás számított. A kizárt tagot mindaddig „nemlétezőnek” tekintették, amíg az illető „be nem látta tévedését”.

A kétségkívül tiszteletre méltó, ám mai szemmel az egyént a közösség akaratának túlságosan kiszolgáltató kommunisztikus kísérlet, már ha egyáltalán nagy ritkán szóba kerül, többnyire idegenkedést, mi több, viszolygást vált ki a témát tárgyalókból. Ennek elsődleges oka feltehetően az, hogy a makarenkói minta alapján, arra hivatkozva, ám azt eltorzítva idővel egyre több fiataloknak létrehozott munkatelep működött a Szovjetunióban. A harmincas évektől közel ötven ilyen tábort alakítottak, ahol a büntetésre, a „szocialista termelőmunkára” (vagyis a fiatalkorú munkaerő kizsigerelésére) helyezték elsősorban a hangsúlyt. Farkastörvények uralkodtak; ahogy évekkel ezelőtt a Magyar Szemlében Gereben Ágnes írta: „A gyermek- és fiatalkorúakkal szemben jogi köntösbe burkolt vagy anélkül foganatosított megtorlások a Szovjetunióban nagyságrenddel nagyobb rétegeket érintettek, mint az 1917 és 1991 között börtönbe, lágerbe, munkakolóniába, gyermekotthonba kényszerített fiúk és lányok összlétszáma volt. Szociológiai szempontból e 74 esztendő alatt rendkívül tarka képet mutat a korszak fiatalkorú áldozatainak összetétele.” A szüleiket, otthonukat elvesztőkből köztörvényes bűnözővé válók, az utcán, kéregetésből és kisebb lopásokból magukat fenntartó árvák, a politikai foglyok gyermekei, a rendszerellenes tetteket elkövető fiatalok élete a lágerben hamar tönkrement. Sokszor prostituálódtak, vagy fogva tartóik erőszakának estek áldozatul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.