Új trükkel verik át a húsvéti sonka vásárlóit

A jól megtervezett hívószó elhomályosítja a vizslató szemet, mert a hagyományos vonzó.

NAIV
2014. 04. 15. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szívesen sétálgatok a piacon, még ha nem is vásárolok semmit. Figyelem, milyen érdekességek érkeznek, hogyan mozognak az árak. Néha a tét nélkül barangolásból pompás ételek elkészítésére nyerek ihletet. Még a „Bosnyákon” is.

Most, húsvét előtt, a piac megtelt füstölt húsokkal. Parasztsonka, lapocka, szívsonka, tarja, meg sok minden egyéb várja – gyakorlatilag hegyekben – a vásárlókat. Ha valaki rendszeresen követi a média vagy az idősebbek intelmeit, az már messziről láthatja, hogy a füstölt áru döntő többsége hamiskás mosolyt küld a fogyasztók felé. Rózsaszín, lédúsan csillanó sonkák kelletik magukat. Pár héttel ezelőtt még futottak a disznó alatt Kiabál a gyors érlelés. Olcsó áru kell, azt veszik, a pénznek pedig forognia kell, a rendes sózásra, érlelésre nincs idő.

Jól tudjuk azt is, hogy a hagyományos módon elkészített, sózott-füstölt sonka akár 50 százalékot is veszíthet eredeti súlyából. Ám a színe mélyvörös lesz, az íze nem túl sós, kicsit talán diós is, az állaga pedig – vékony szeletekben – lágyan olvadó. Ezért éri meg több pénzt kifizetni érte. Az igaziért.

A csábítóan olcsó sonkák – és egyebek – óriási tömegét befecskendezett páclével dúsítják, így az eredeti súlyhoz képest eladáskor akár 30 százalékos gyarapodást is el lehet érni. Szárítás nincs, csak füstölés. Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás, és ez ebben az esetben ordítóan igaz.

A hentesek és a kereskedők persze örömmel varázsolják el a vásárlókat olyan bűvös szavakkal, amelyek másra, többre, jobbra utalnak, mint a kínált portéka. A piacon most – általam korábban fel nem fedezett, így számomra – új hívószót fedeztem fel.

„Hagyományosan füstölt.”

Minden pultról visszaköszön. A kibővített változat a hagyományosan füstölt parasztsonka – például.

Az első kérdés, ami felmerül bennem, hogy miként lehet másként füstölni, mint hagyományosan. A csendes parázs hideg füstjét mi válthatja ki? Rákenik a füstöt a sonkára? Azt tudom, hogy folyékony füstöt is be lehet fecskendezni, akár kenhető is lehet

De fogadjuk el, hogy a sonka tényleg hagyományosan füstölt. A kiírás azonban őszinte, fájdalmasan precíz: semmi más nem hagyományos abban a sonkában, csak a füstölés.

A jól megtervezett bűvésztrükk azonban elhomályosítja a vizslató szemet, mert a hagyományos vonzó.

Kérem, ne dőljenek be ilyen egyszerűen!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.