Fehér körözött

"Having eliminated all what is impossible, my dear dr Watson, whatever remains, however improbable, must be the truth"; azaz "Ha kizártunk mindent, ami lehetetlen, kedves Watsonom, ami marad, bármily valószínűtlennek tűnik, az igazság kell legyen" - mondta Sherlock Holmes, és ő már csak tudta, miként kell egy rejtély nyomára bukkanni. Ki és mikor gyilkolta meg a körözöttet? Megtudjuk ebben a postban.

nyokki
2011. 11. 11. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékszem, gyerekkoromban drága nagyanyám többször is említette, hogy „annak idején” (ez a tízes évek végét jelenti) nem volt paprika a körözöttben, és egész más íze is volt, mint manapság (hetvenes évek eleje). Elmondása szerint a körözött, vagy ahogy ő mondta, körített túró, összeállítása mindig az édesapja feladata volt, mert hogy ez állítólag nagy szakértelmet igénylő férfimunka lenne. Nemrégiben kezembe akadt a 2011. májusi Magyar Konyha, elolvastam benne, amit a körözöttről ír egy szerzőjük, majd ennek nyomán elővettem Magyar Elektől az Ínyesmester szakácskönyvét, s elolvastam mit ír a Mester. Annyira összecsengett nagyanyám szavaival, hogy nagyon elgondolkodtam a dolgon. Elhatároztam, hogy megpróbálom felderíteni, vagyis inkább kikövetkeztetni a körözött evolúcióját. Ez a post témája.

A módszer a következő: hogy a fától lássuk az erdőt is (vagy fordítva), a hazai szakácskönyvtermés rengetegéből kiemeltem a kronológiából néhány meghatározó, ikonikus darabot. Ezek mindegyike összefoglalja az adott kor tudását, és tükrözi az ízlést s az elvárásokat is. Sorrendben a következők:

1) Az ismeretlen szerző által készített, a nyomtató cég után általában Misztótfalusi-szakácskönyvnek keresztelt kötetet. Ennek legkorábbi ismert kiadása 1695-ből való, annyira sikeres volt, hogy több mint száz éven keresztül készültek újabb és újabb nyomatok, nekem az 1801-es reprintje van meg.

2) A méltán rendkívül híres Czifray-féle szakácskönyv. Ennek szerzője József nádor szakácsmestere volt, a kötet elsőként 1819-ben jelent meg, ezt is majdnem egy évszázadon keresztül nyomták újra. A postban az 1829. évi kiadás utánnyomásából merítek.

3) Időrendben a következő Németh Zsuzsána Magyar Szakácskönyve, a képen az 1858-as kiadás reprintje.

4) Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve úgyszintén korszakalkotó és -összefoglaló munka, 1901-től 1932-ig írta cikkeit a szerző a Pesti Naplóban, ezek szummája a szakácskönyv, nekem az 1984-es utánnyomás van meg.

5) Ismét egy rendkívül népszerű és összefoglaló igényű munka következik: Vízvári Mariskától A család szakácskönyve, 1940-ből.

6) Horváth Ilona Szakácskönyve az újabb lépés, ez az ötvenes években jelent meg, és szintén igen fontos darab: a kor hű tükre. Nekem az 1963-as, nemtomhányadik kiadás van meg, és őt szegényt lefelejtettem a képről :).

7) Az utolsó kiadvány – ami a legfrissebb helyzetet hivatott tükrözni – pedig, mint említettem, a Magyar Konyha 35. évfolyam 5. száma.

A körözött / körített túró dichotómiában úgy döntöttem, hogy a kettő egy és ugyanaz, noha vannak szerzők, akik nem így gondolják. Ennek nyelvi, jelentéstani oka van, nem részletezem. A következőket találtam, illetve nem találtam tehát körözött témában:

1) A Misztótfalusi-kötetben körözött vagy körített túró nem szerepel. A galériában látható fogás áll hozzá legközelebb, igyekeztem úgy fényképezni, hogy olvasható legyen. A következtetés az, hogy a 17. és 18. századokban ez az étel ismeretlen volt. Ennek egyébként nyelvi bizonyítéka is van: mind a 'körít', mind pedig a 'köröz' nyelvújítás kori, azaz 1830 körülnél nem korábbi szó.

2) A Czifray-kötetben sem szerepel ilyen (juh)túrós étel. A nádori udvar konyháján tehát legalábbis – és ez bizonnyal az elsők közt volt az országban, ha ugyan nem a legelső – nem ismerték ezt a fogást.

3) Úgyszintén nem szerepel ilyen fogás Németh Zsuzsána kötetében, pedig ez is tükrözi a kor teljes, legmagasabb szintű tudását. Példaképpen megemlítem, hogy a „mártások marhahúshoz” fejezetben 36 (!) recept szerepel a salottamártástól a „paradicsomalma”- (azaz paradicsom-) mártáson át a szarvasgombamártásig.

4) Magyar Elek 1901-től induló pályáján viszont már kitüntetett helyen áll a körözött! Tessék elolvasni, mi minden kerül bele. Hagyma csak a tetejére, paprika csak szükségből, akkor is kevés!!! Szépen ki lehet olvasni a sorokból, hogy a szerző nyugodt szívvel kihagyja a paprikát – azt a fűszert, ami a mi életünkben a körözöttet – legalábbis idáig – megtestesítette!!! Helyette van szardínia, szardella, kapribogyó, stb., mondom, tessék elolvasni, megéri. Abból is látni, mennyire fontos a szerző számára, hogy nem a receptsorba vette bele, hanem külön részt szentelt neki, hogy minél jobban felhívja rá a figyelmet.

5) Vízvári művésznő kötetében külön bejegyzést nem kap a körözött, de a 414. oldalon, a „liptói túróval rakott burgonya” receptjénél szerepel a következő mondat: „10 dkg liptói túróból 5 deka vajjal, kis mustárral, sóval, metélőhagymával körözöttet készítünk (szorgalmas és élelmes vagyok, ugye, Sherlock? :). Tehát ebben sincs paprika.

4) Itt meg egy időben nem nagy, de szellemileg és társadalmilag óriási ugrás következik: átlépünk a háborún és a megszálláson, ami felforgatta ezer év rendjét, és megnézzük, mit mond az ötvenes évek ”guruja„ a dologról, Horváth Ilona mesél. Jellemző, hogy szerepel egy tehéntúrós változat is, márpedig ha valami nem körözött, akkor a tehéntúró az.

5) Végül a Magyar Konyha, aminek kapcsán az egész kérdés eszembe jutott. (Itt nagyon jó néven vettem volna, ha a cikket nem a szerző jegyzi, hanem Magyar Elek neve szerepelne, mivel szinte változtatás nélkül veszi át a régi szöveget. De nem ez a téma.) Látható, hogy a kulinária mértékadó fősodra megfordult: visszatérünk az eredetihez, a Békeidők Körözöttjéhez, amiben nincs paprika.

Összefoglalás: A fentiek nyomán tudható, illetve kikövetkeztethető, hogy 1) a körözöttnek/körített túrónak nevezett étel valamikor a tizenkilencedik század utolsó harmadában alakult ki. 2) Összetevői tükrözték a kor jó ízlését: nem volt benne porpaprika, ami elnyomja a juhtúró friss ízét, volt viszont minden olyan alkotóelem, amely kiemeli, szárítás helyett tovább csúszósítja azt (nevezetesen a halak olaja); továbbá tükrözték a kor anyagi gazdagságát is, van benne egy-két, az adott korban igazán egzotikusnak mondható elem (kapri és szardella). 3) A 19. század tudása és ízlése valamikor a 20. század harmincas éveire már kezdett – csak kicsit – repedezni. Vélhetően a körözöttet is ekkor érte el a paprikahullám, amit, mármint a porpaprikát, az alföldi parasztság az 1800-as évek elején kezdett a drága bors helyett tömegesen használni, és ami szokásként később a fejünkre nőtt. Magyar Elek még félve, ellenjavallva, de, mivel összefoglaló igényű munkát ír, kényszerűségből már megemlíti a paprikát. 4) A kommunizmusban aztán eltűnik a tudás és az ízlés, rettentően leszűkülnek a források, ennek szép tükre Horváth Ilona pár szegényes sora. Ez lett az egyik legkomolyabb csemegéből, amire Wampetics, Kéhly, vagy dédapám oly sok gondot fordított ... 5) Most pedig visszatérünk a gyökerekhez, megmutatjuk, hogy a paprikán túl is van élet, és feltámasztunk a régi, híres magyar (nem magyaros!) konyhából annyit, amennyit csak lehet. Ez a mi dolgunk, emberek, és tényleg nem kevés.

Itt pedig a saját hozzájárulásom, ne érhessen az a vád, hogy a levegőbe beszélek :) Elkészítettem, adtam belőle a gyerekeknek, és magyarázatot is fűztem mindehhez.

A képen igen jó minőségű juhtúró, házi vaj és tejföl, pirított, majd megőrölt köménymag, mogyoró-hagyma (salotta), szardella, szardínia, kapribogyó, pilzeni sör, snidling és friss sóskifli. Ezeknél jobb alapanyagot nem hinném, hogy az országban be lehetne szerezni. Minden hozzávalót bekeverünk az Ínyesmester előírásai nyomán. Sajnos a mennyiségeket nem lehet egzaktul leírni, úgy egészítgettem egy fél óra hosszat, amíg ki nem jött az, amivel már elégedett voltam. A végén – nem kötelező! – rá aprítjuk (tehát nem bele!) a hagymát és a snidlinget. Egy korsó gyöngyöző sör mellé. Olyan finom, hogy alig hittem el.

Nagyanyámnak volt igaza, kedves Mr Holmes.

Alább, a Galériában minden tárgyi bizonyíték megtekinthető :)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.