Emlékszem, gyerekkoromban drága nagyanyám többször is említette, hogy „annak idején” (ez a tízes évek végét jelenti) nem volt paprika a körözöttben, és egész más íze is volt, mint manapság (hetvenes évek eleje). Elmondása szerint a körözött, vagy ahogy ő mondta, körített túró, összeállítása mindig az édesapja feladata volt, mert hogy ez állítólag nagy szakértelmet igénylő férfimunka lenne. Nemrégiben kezembe akadt a 2011. májusi Magyar Konyha, elolvastam benne, amit a körözöttről ír egy szerzőjük, majd ennek nyomán elővettem Magyar Elektől az Ínyesmester szakácskönyvét, s elolvastam mit ír a Mester. Annyira összecsengett nagyanyám szavaival, hogy nagyon elgondolkodtam a dolgon. Elhatároztam, hogy megpróbálom felderíteni, vagyis inkább kikövetkeztetni a körözött evolúcióját. Ez a post témája.
A módszer a következő: hogy a fától lássuk az erdőt is (vagy fordítva), a hazai szakácskönyvtermés rengetegéből kiemeltem a kronológiából néhány meghatározó, ikonikus darabot. Ezek mindegyike összefoglalja az adott kor tudását, és tükrözi az ízlést s az elvárásokat is. Sorrendben a következők:
1) Az ismeretlen szerző által készített, a nyomtató cég után általában Misztótfalusi-szakácskönyvnek keresztelt kötetet. Ennek legkorábbi ismert kiadása 1695-ből való, annyira sikeres volt, hogy több mint száz éven keresztül készültek újabb és újabb nyomatok, nekem az 1801-es reprintje van meg.
2) A méltán rendkívül híres Czifray-féle szakácskönyv. Ennek szerzője József nádor szakácsmestere volt, a kötet elsőként 1819-ben jelent meg, ezt is majdnem egy évszázadon keresztül nyomták újra. A postban az 1829. évi kiadás utánnyomásából merítek.
3) Időrendben a következő Németh Zsuzsána Magyar Szakácskönyve, a képen az 1858-as kiadás reprintje.
4) Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve úgyszintén korszakalkotó és -összefoglaló munka, 1901-től 1932-ig írta cikkeit a szerző a Pesti Naplóban, ezek szummája a szakácskönyv, nekem az 1984-es utánnyomás van meg.
5) Ismét egy rendkívül népszerű és összefoglaló igényű munka következik: Vízvári Mariskától A család szakácskönyve, 1940-ből.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!