Borkorcsolyától az újévi gyomorjavító levesig

"Az öregasszony a kemencét fütötte s éppen készen volt vele. - Megálljon csak, - azt mondja, - mindjárt lesz friss döfleg. Ő boldogan nevetett. A döfleg valami nagyon egyszerű tészta volt, a kenyértésztából elszakítottak egy darabot és hosszas csavaros tekercsben tették be a kemencébe, ahol az hamarosan meg szokott sülni s olyan száraz süteménypótló ősi étel lett belőle."

nyokki
2011. 12. 31. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen jó ezeknek a Borbiróknak meg a cíviseknek, azoknak nincs ilyen bajuk. Mert azok úgy vannak szoktatva, hogy nem élnek életet. Vagy inkább, hogy ezek élnek. Egyik él jobbra, a másik balra. Itt a Csuli, a kis piros tanyásnéval, s hogy meg van elégedve ő is meg a felesége is. Rágják a borhoz a kemény sült tésztát, a ”döfleget„, amit a tanyásné süt, s a tanyásgazda meg van sértve, ha az úr nem foglalkozik a feleségivel (...)” [Móricz Zsigmond: Úri muri]

Apai ágon hegyaljai szőlőbirtokos családból származom, a legendárium szerint ez ágon felmenőim közt ritka volt a – hogyismondjam – meggyőződéses, elszánt antialkoholista. – (Szemelvény 1895: fekete bárány fiú, 35 éves, hazatér a – khm – szanatóriumból, épp csak leül Újhelben (vö: Sátoraljaújhely) a szép vasárnapi ebédhez az apja jobbján, az ősz családfő máris rámorog elsőszülöttjére: „No, Pintyőke, egy csepp szárhegyit ebéd előtt?”) --- Egy szó mint száz, az embernek már csak a hagyományok miatt is felkészültnek kell lennie a nagyobb szesztornák borkorcsolyával való megalapozására. (Szemelvény 1920: Papa, Miklós bácsi miért issza meg lábon az egész évi termést? – Miklós bácsi szomjasabb, mint a többi ember, kisfiam.)

A fűszeres borkorcsolya e receptje méltatlanul fiatalon elhunyt nagynénémtől származik, az ő emlékezetének ajánlom. Magamban, Móricz nyomán, döflegnek szoktam nevezni.

Kell hozzá két deci tejföl, benne egy teáskanál kristálycukor és három deka élesztő (nem élesztőpor, ez fontos!); fél kiló sima liszt, benne egy teáskanál só; 1 tojás; 25 deka margarin vagy vaj; végül 10 deka juhtúró. Először alaposan elkeverjük a tejfölben a cukrot és az élesztőt, félretesszük tíz percre. Most elővesszük a robotot a dagasztókarral, és elkeverjük a margarint előbb a tojással, aztán a tejföllel, végül a túróval és a liszttel (jó sokáig tart homogénre keverni), majd lerakjuk a robotot, és kézzel alaposan átgyúrjuk a tésztát. Hagyjuk kelni, egy óra konyhahőmérsékleten. Közben elő lehet készíteni a sütőfelületet. A gáztűzhelyhez adott legnagyobb lapos tepsi hátát kenjük át alaposan margarinnal. Kockát kézbe, és be kell dörzsölni. Mikor megvan, szórjunk rá némi lisztet, és forgassuk addig – lehetőleg a mosogató fölött, ha nem akarjuk, hogy Holle anyó konyhája legyen odahaza – míg a liszt egyenletesen be nem fedi a lapot. Így nem fog leragadni semmi. Mikor letelt az egy óra, a tésztagombócot negyedeljük, és egy negyedet dobjunk a bezsírozott, lelisztezett, felfordított tepsi aljára, középre. Sodrófával középről a szél és a sarkok felé haladva nyújtsuk ki úgy, hogy teljesen befedje a lapot, ekkor körülbelül egy milliméter vékony lesz. Több nem kell neki, a sütéskor megemelkedik kábé a háromszorosára. Ha ez megvan, verjünk fel két tojást, és tollal kenjük meg a tészta tetejét egyenletesen. Szórjuk meg fűszerekkel és magokkal jó bőven. Jó néhány variáció elképzelhető, jelen esetben úgy történt, ahogy a képen látszik: köménymag, mák, szezámmag, egy- vagy kétféle (Kotányi grill)fűszerkeverék. Ezen túlmenően, a fantázia szab csak határt, mehet rá ánizsmag (ezt a gyerekek kevésbé szeretik), csilipehely, mozsárban nyomott szegfűbors, rózsabors. Reszeljünk rá vékonyan valamilyen zsírosabb félkemény-sajtot. Mindezeket követően pizzavágóval függőlegesen, majd rézsútosan bekockázva felvágjuk, lehetőleg gyors és határozott mozdulatokkal, hogy ne tépje fel a vas a vékony tésztát. Sütőbe vele, és 5-ös, 6-os fokozaton, azaz kábé kétszáz fokon tíz perc, negyed óra alatt meg is sül egy tepsire való. Az első sütésből tálalunk a gyerekeknek, hogy a másik három tepsit már viszonylagos nyugalomban, állandó tolongás és zaklatás nélkül lehessen elkészíteni. (Sütés után nem kell újrazsírozni a tepsiket, marad rajta elég.) Jöhet az első vendég.

------

Közben telik a Szilveszter, fogy a „szárhegyi”, előbb egyre nagyobb, később egyre kevesebb szükség van a borkorcsolyára. A nagyon fűszeres tészta betöltötte feladatát, jól csúszott rá az ilyenkor szokásos csúsztatnivaló. Úgy illendő, hogy mire a megzavart elme és gyomor magához tér, az asztalon gőzölögjön az orvosság. Lencséből, mert a magyar kulináriai hagyomány így írja elő Újév napjára. Készül pedig a következőképpen:

Az alapja fél kiló puy-i lencse*, plusz a képen látható hentesnemű: két szál kolbász, kilóhúsz füstölt sonka, zöldségek. A lencsét tegnap este beáztattam, a füstölteket megfőztem és levében kiraktam az erkélyre. Reggelre úgy kocsonyásodott meg, hogy a kolbászból kifőtt zsír kiült a tetejére. Ezt kanállal levakartam és félreraktam. Ma a lencsét felöntöttem a gorombán lezsírozott füstölt lével, öntöttem még hozzá vizet olyan két és fél-három litert (így nem lesz túl sós), és beleraktam a zöldséget: sárgarépát, fehérrépát, egy hagymát, két kisebb zellert (ez nagyon kell az összízhez, a harmóniához), egy karalábét, pár babérlevelet, 15-20 szem fekete borsot és egy szár lestyánt. Megfőztem. Végül szaggattam bele csipetkét, és a kolbászzsírból levett jó két evőkanálnyival (plusz persze liszt) csináltam fehér (piros, hehe:) rántást, és azzal kicsit sűrítettem. Nagyon erős ízű, nagyon konkrét étel. Tejföllel szoktuk tálalni, én csilit is rakok bele, keveset. Persze tálalás előtt a húsneműt csontozom-darabolom, és úgy rakom vissza. Újév délelőttjén ez a leves a legelvetemültebb korhelyt is helyrerakja.


Boldog új évet kívánok mindenkinek!

* Bevallom, én csak nemrégiben hallottam először a puy-i (azaz Le Puy-en-Velay régióból származó) lencséről. Eredetvédett alfaj, kisebb és sötétebb, mint a többi lencseféle. Hasonlatosan pl. a Tarbais-babhoz, szakértők szerint ez a lencsék Ferrarija. Annyira jelentős, hogy a Larousse Gastronomique az egyéb (barna, vörös, stb) alfajok közt külön megemlíti, lásd a galériaképet) Idehaza nem lehet kapni, legalábbis én még nem láttam, ezt a csomagot ajándékba kaptam Londonból.

PS: Csodálatos íze van, fűszeresebb, mint a megszokott barna lencse. Nagyon javaslom kipróbálni, akár így, levesnek, akár másképp.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.