Szerte a Távol-Keleten is ismerik és kultiválják azt az ételt, amit mi – legalábbis egy fajtáját – derelyének, az olaszok raviolinak, a szláv népek – legalábbis egy fajtáját – pelmenyinek neveznek. Lényege, hogy házilag gyúrt vagy boltban vásárolt tésztalapokba tölteléket raknak, a tésztalapból batyut formáznak, majd a batyukat valamilyen módon elkészítik. Olyikat gőzölik, más fajtákat főzik, esetleg sütik, még esetlegebb a különféle elkészítési módokat vegyítik.
A töltelék hasonlóan változatos: létezik sokféle húsos változat, de igen elterjedt a tisztán zöldséggel készült is. Az elnevezések tárháza nagyon széles, nekünk jelen pillanatban nem fontos regionális változatokkal és tájnyelvi kifejezésekkel bajlódni. Az étel Kínából származik, a leggyakoribb kínai neve jiaozi. Angol nyelvterületen potstickernek hívják, szerintem ez a legtalálóbb mind közt. Japánban a jiaozi a címben is olvasható gyozára módosult, s ez a bejegyzés tárgya.
Összetevőiben egyáltalán nem bonyolult, az elkészítés folyamata már inkább, de hamar rá lehet érezni a csínjára. Japánban is ismert a vegetáriánus változat, de éppígy közkedvelt a hússal készült is. Ez az esetek döntő többségében darált disznóhúst jelent, így készítem én is. A következők kellenek hozzá: darált disznóhús, kínai kel és / vagy fehérkáposzta, újhagyma, light szójaszósz, szezámolaj (ez most kivételesen nem helyettesíthető más fajtával, a szezám aromája nem hiányozhat az ételből), fokhagyma, gyömbér, barnacukor, tésztalap. (A fenti képen van távol-keleti fokhagymazöldje is, rendkívül finom elegyet alkot a többivel, de ezt nem írom bele, mert én is csak szerencsével kaptam, ritka madár idehaza.)
Előbb pár szót a tésztalapról. Tésztaételek esetén gyakran szoktam mondani, hogy a frissen, odahaza gyúrt alapanyag mindig jobb a boltinál, lehetőség szerint előbbivel főzzünk. A frissen gyúrt, illetve a mélyhűtésből feleresztett félkész krumplinudli közt, hogy csak egy kézenfekvő példát hozzak, ha zongorázni tudnám a különbséget, már mehetnék is előadni. Ez a tétel jelen esetben nem áll! Nem tudom, hogyan készítik Keleten az afféle búzatészta-lapokat, melyeket én szoktam használni, de annyi bizonyos, hogy ezt házilag előállítani a lehetetlennel határos. Egészen különleges konzisztenciája van, már csak ezért is érdemes kipróbálni. Gyoza wrappers feliratú zacskóban bármely kínai boltban kapható. Egyetlen dologra kell figyelni, ezek mélyhűtött alapanyagok, nem visszafagyaszthatók, viszont egy zacskóban 40 – 100 lap van! Vagy próbáljuk meg tehát még fagyott állapotában leválasztani a megfelelő mennyiséget, vagy hívjuk meg a szomszéd gyerekeket is uzsonnára :)
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!