Tél volt, hó esett, és jöttek az ünnepek... Sőt, már el is múltak, és elérkezett a felhőtlen mulatozás, a farsang ideje. Ilyenkor az ember társaságba jár, maga is bált vagy – ahogy manapság hívják – házibulit rendez. Ilyenkor persze a jó házigazda szeretne kirukkolni valamivel, ami emlékezetes lehet, s nagy hatással van a vendégekre. E poszt írója is hasonlóképp járt egy családi vendégeskedés alkalmával.
Mindenképpen le akartam nyűgözni „konyhaművészetemmel” vendégeimet, törtem hát a fejem, mi lehet az, ami hamar kész van (hogy jusson a vendégekre idő), ízletes, emlékezetes (hogy később is felemlítsék), és van is hozzá otthon „alkatrész”. Ekkor jutott eszembe az angolok híres puncsa, a német karácsonyi puncs meg a selmeci diákok krampampulija (lásd az Ínyesmester leírását). Melyik legyen? Körülnézek a konyhában. Nincs itthon narancs. Citrom sem. Rum meg pláne. Borból is csak rozé. Tea, dobozos narancslé, cukor, fűszerek rendben. Belekezdtem, az eredmény pedig magáért beszélt. Azóta már több változatot kipróbáltam, álljon itt egy egyszerűbb recept az olyan botcsinálta szakácsok kedvéért, mint amilyen én is vagyok. :)
A puncs a Pallas nagylexikona szerint „általában elterjedt ital, mely a XVII. század vége felé Európába K.-Indiából, hol az ott lakó angolok Fryar tudósításai szerint (New account of East-India and Persia, London 1697) öt anyagból (innét a neve is, a szanszkrit pancsa [a. m. öt] szótól) készíttették: arak, tea, cukor, viz és citromlé. Rendesen melegen isszák, hidegen svéd P. a neve; készítésénél a vizet részben, vagy egészben is borral helyettesítik (bor-P.).„ Az eredeti indiai ital neve tehát paantche vagy pancsa volt, innen egyszerű szóátvétellel terjedt el az egész világon. Ahogy előbb is olvasható, a derék angol tengerészek igen megkedvelték a tüzes, forró, lélekmelegítő itókát, haza is vitték a receptet magukkal, tőlük vette át később Európa, s igazították saját ízlésükhöz az egyes népek.
Az italnak viszonylag állandó összetétele: egy savanyúságot adó rész, egy édesítő, egy bátorítóan erős ital, egy gyengébb folyadék, s a fűszerek.
A savanya részt általában a citrusfélék adják, léként s héjukban is megjelenhetnek a puncsban. Az édesítés a cukor, méz, esetleg juharszirup feladata. Tömény italként klasszikusan az arakot (ánizslikőrt) szerepeltetik, a karibi szigetvilágban különböző helyi rumfajtákat (rumpuncs), míg az amerikai Délen whiskeyt tesznek a keverékbe. A gyengébb folyadékként elsősorban víz, a Commonwealth területén tea (vagy tea és bor) és gyömbérsör, az Újvilágban gyümölcslevek és szódavíz, míg német nyelvterületen bor és gyümölcslé fordul elő. Fűszerei jellemzően az ánizs, szegfűszeg, fahéj, bors, vagy szerecsendió.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!