A spárga legvarázslatosabb szezonnövényeink egyike, érdemes kihasználni azt az egy-két hetet, mikor piacokon mindenütt kapható friss áru. Az íze mindnek egyformán csodálatos, az általam ismertek közül ez a legjobb ízű alapanyag, de konyhatechnikailag – csakis friss, szezon-spárgáról beszélünk! – célszerű különbséget tenni fehér-, zöld- és ceruzaspárga közt. Ez különböző érettségi fokozatokat, pontosabban betakarítási különbséget jelent (a spárga eredendően fehéres színe akkor vált zöldre, ha napfény éri).
1) a fehérspárga igényli a legtöbb munkát, ennek tudniillik az alsó kétharmadát meg is kell hámozni. Ne sajnáljunk akár egy-másfél millimétert is levágni a „héjából”, megéri, mert így a fás-rágós részektől meg lehet szabadulni, és nem csak ízre, de textúrára is tökéletes lesz. Tehát: levágjuk a növény alját olyan két-, két és fél centire a tövétől. A levágott részt vagy kidobjuk, vagy, ha elég sok van, akkor félrerakjuk spárgakrémlevesnek, az sem utolsó étel! A fent említett módon meghámozzuk, és spárga- főzőbe rakjuk. Ez azért célszerű, mert fura növénnyel van dolgunk: a szárát főzni kell, a bimbójához közelebb (a felső negyedében) viszont elég párolni. Ezért az edényt nem is töltjük teljesen vízzel, elég a mondott szintig. Fedő alatt közepes lángon főzzük egyszersmind pároljuk körülbelül 20 percig (a kosarat kivéve, alul késsel megszúrva lehet megállapítani, jó-e már). A vízbe tegyünk két kávéskanál sót, és egy kávéskanál cukrot is! (Kémiai szempontból fogalmam sincs, utóbbi miért kell, tapasztalati tény.)
2) a zöldspárgát nem kell hámozni, elég ha alaposan lecsutakoljuk. Őt nem is vágjuk, hanem megfogjuk egyik kézzel a tövénél, a másik kézzel kábé középen, meghajlítjuk, és ahol magától törik, ott jó. A letört tövet kidobjuk. Utána mehet a spárgafőzőbe, só, cukor, 10-15 perc (általában vékonyabb, mint a fehér, ezért kevesebb idő is elég neki), lehet tálalni.
3) A ceruzaspárgát is lehet főzni-párolni, de mi ezt másképp csináljuk: Kistepsibe olívaolaj, 3-4 evőkanál, bele a növény, sózzuk-borsozzuk, ÉS – ez fontos – megspricceljük kicsit vízzel. Kézzel, vagy konyhai permetezővel. 220 fokos, előmelegített sütőben (hetes fokozat) fedő alatt kapjon 30 percet, utána fedő nélkül még ötöt. Fejenként két lágytojást tálaljunk hozzá, a kicsit összesült friss spárgát lehet a tojásba mártogatni. A feleségem mondta a gyerekeknek pár éve, hogy az ilyen ételek miatt törnek ki proletárforradalmak, vö., apokrif: „egyenek kalácsot” :) A fenti pár mondat természetesen nem előírás, rengeteg variáció létezik, én csak azt próbáltam vázolni, szerintem hogyan lehet a legegyszerűbben elkészíteni a világ talán legjobb zöldségét. A Galériába tettem néhány képet spárgás ételekről is.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!